Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vart femte barn växer upp i traumatiserande konfliktmiljöer - "De har slutat gråta och ger i stället ifrån sig ett tyst jämrande läte"

Från 2019
Ett litet barn med ett sår i ansiktet undersöks av en läkare på en mottagning.
Bildtext En del barn blir så traumatiserade av att växa upp i konfliktområden att de slutar gråta, berättar anställda på Unicef. Bilden är tagen i krigshärjade Jemens huvudstad Sanaa.

Barn i konfliktområden lider av svåra trauman som kan göra att deras hjärnor utvecklas fel. Det här är verkligheten för vart femte nyfött barn i världen, enligt Unicef.

Det här innebär att det i fjol föddes över 29 miljoner barn i exceptionellt stressande kaos i bland annat Afghanistan, Sydsudan, Jemen, Somalia och Syrien.

- Föräldrar borde ha möjlighet att glädjas åt sitt barns födsel, men miljoner familjer i konfliktområden har inte tid med sådant, säger Henrietta Fore som är Unicefs högsta chef.

När ett barn känner sig otryggt och måste leva under en konstant rädsla för att bli utsatt för våld utsätts barnet för traumatiserande stress.

De första levnadsåren är de mest kritiska för hjärnutvecklingen, så stressen gör att dessa barns hjärnor inte utvecklas som de ska.

Min femårige son har växt upp i en miljö med explosioner, röklukt och ljudet av sirener. Nu vaknar han skräckslaget då en lastbil passerar vårt hus eftersom han tror att det handlar om en ny attack.

― Unicef arbetare i Afghanistan

Unicefs arbetare i Jemen berättar att de möter barn som kan skaka okontrollerat i timmar. Barnen kan inte sova och de ger ifrån sig ljud som inte är gråt utan ett svagt klagande läte.

En del av barnen är så undernärda och traumatiserade att inte ens deras familjemedlemmar får kontakt med dem.

En del barn är rädda och väldigt ängsliga, andra blir aggressiva. Barnen springer och gömmer sig när det kommer besök eftersom bilar påminner dem om strider, vapen och våld.

― Unicefs arbetare i Somalia

En person som jobbar för Unicef i Afghanistan berättar att hennes femåriga son har symtom efter en uppväxt bland explosioner, röklukt och ljudet från räddningsfordonens tjutande sirener.

Nu vaknar pojken i panik på nätterna om en lastbil kör förbi eftersom han tror att det är frågan om ett nytt angrepp.

I förgrunden kan man se ett barn med ett protesben. I bakgrunden en liten flicka i ljusblå klänning.
Bildtext På tre år har över 6 500 barn dött eller skadats i kriget i Jemen, enligt UNICEF. På bilden provar kusinerna Hala och Aradah proteser i ett rehabiliteringscenter i huvudstaden Sanaa.
Bild: Xinhua/Avalon.red. All rights reserved./All Over Press

Lyckliga föräldrar nyckeln till lyckliga barn

Unicef har grundat barnvänliga utrymmen på krisområden dit familjer kan komma för att få stöd och möjlighet att bearbeta sina trauman.

En trygg omgivning, möjligheten att vara ett lekande barn och inlärningsmöjligheter är sätt att få barnen att bearbeta sina trauman.

Vi möter barn som kan skaka okontrollerat i timmar. De kan inte sova och de ger ifrån sig ljud som inte är gråt utan ett svagt klagande läte. Andra är så traumatiserade att de stänger ut omvärlden. Inte ens deras föräldrar får kontakt med dem.

― Unicefs arbetare i Jemen

Närvarande föräldrar som orkar leka med sina barn fungerar som en skyddsmur mot konfliktens effekter. Enligt Unicef är lyckliga föräldrar nyckeln till lyckliga barn.

Organisationen erbjuder även psykosocialt stöd till familjerna.

Diskussion om artikeln