Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Google investerar 600 miljoner till i Fredrikshamn och köper mera finländsk vindkraft

Från 2019
Uppdaterad 20.09.2019 11:40.
Statsminister Antti Rinne träffar Googles vd - Spela upp på Arenan

Google berättar att företaget kommer att investera ytterligare 600 miljoner i datacentralen i Fredrikshamn, meddelar statsminister Antti Rinne (SDP) och Googles vd Sundar Pichai.

I maj berättade Google att företaget investerar 600 miljoner euro i en ny servercentral i Fredrikshamn, där bolaget har haft verksamhet i flera år.

Nu meddelade Google att de kommer att investera ytterligare 600 miljoner. Investeringen fördubblas alltså från det tidigare och för med sig nya arbetsplatser till Fredrikshamn.

Goda nyheter för Finland

- Det här är en mycket viktig nyhet för Fredrikshamn men också för hela Finland. Det här är en mycket signifikant och bra nyhet också för den finska ekonomin, säger Rinne.

Investeringarna i Fredrikshamn görs under nästa år. De nya investeringarna höjer summan bolaget sammanlagt investerat till tre miljarder euro.

Pichai meddelar att Google också gör en stor vindkraftsinvestering i Finland.

- Investeringen innebär att vi får nya arbetsplatser till Finland. Det är viktig för oss. Vi är en nation som stora företag är villiga att investera i. Det är en viktig signal utomlands att "kom hit", sade Antti Rinne under presskonferensen.

Två vindkraftsprojekt är på kommande, och energin från dem täcker elbehovet i den expanderande datacentralen i Fredrikshamn. Vindkraftverken kommer att producera 250 megawatt elektricitet.

Det andra vindkraftsprojektet finns i Kajanaland. Google köper 125 megawatt av den 211,4 megawatt elektricitet som produceras i vinkraftsparken i Piiparimäki av Ilmatar Energy. Vindkraftsparken byggs under åren 2019–2021 utan statligt stöd. Den ska producera elektricitet redan år 2020.

Vindkraftsinvesteringen är en del av ett större infrastrukturprogram gällande förnybar energi som Google har satt i gång, med ett värde på två miljarder dollar.

Ny energiproduktion till Europa

Pichai skrev på torsdagen i sin blogg att Google gjort den största investeringen i historien i förnybar energi.

Enligt Pichain är det frågan om 18 nya energiavtal, ett paket på 1 600 megawatt. Närmare hälften av den nya energiproduktionen finns i Europa.

De nya avtalen betyder att andelen vind- och solenergi som Google använder växer med 40 procent till 5 500 megawatt, berättar Pichai.

I avtalen ingår investeringar i Chile och Europa.

Böter efter böter

Google har flera gånger - och av flera olika orsaker - varit i rubrikerna den senaste tiden.

I början av september rapporterades det om att bolaget tvingades betala böter på 170 miljoner dollar i USA. Orsaken var att bolaget olagligt hade samlat in och spridit data från minderåriga användare.

EU-kommissionen å sin sida tvingade Google att betala nästan 1,5 miljarder euro i böter. Kommissionen ansåg att bolaget hade missbrukat sin ledande ställning i annonseringen av webbsökningar.

I juni förra året fick Google rekordhöga böter på över fyra miljarder euro av EU för missbruk av sin ledande marknadsställning. Beslutet gällde installeringen av Googles tjänster i Androidtelefoner.

Vad vill Google med all sin makt?

9:29

Diskussion om artikeln