Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ex-alpinisten Tanja Poutiainen-Rinne: “Det bästa som finns är när man kommer över mållinjen och vet att man har presterat bra”

Från 2019
Tanja Poutiainen står i blå skjorta med vita prickar och tittar ut genom ett fönster.
Bild: Parad Media

Den sympatiska tidigare alpina stjärnan Tanja Poutiainen-Rinne är utan tvekan Finlands bästa alpina skidåkare någonsin. Poutiainen-Rinne vann totalt fyra OS- och VM-medaljer, åkte sjutton år i världscupen och stod på prispallen 48 gånger. I dag är hon mamma till treåriga tvillingar och vill ge tillbaka till idrotten som mentor och företagare.

Tanja Poutiainen-Rinne växte upp på 80-talet i Rovaniemi med sin mamma och pappa och två bröder som var nio och tio år äldre än hon själv.

Bröderna spelade fotboll och åkte slalom, vilket var ett naturligt val eftersom de bodde i närheten av det lokala skidcentret Ounasvaara. Tanja som också var intresserad av idrott gick i brödernas fotspår.

- Jag ville göra allt som mina bröder gjorde. De var mina förebilder, konstaterar Tanja i tv-programmet En önskan med ett gott skratt.

Tanjas föräldrar har alltid varit ett stort stöd för henne.

- Om de var bekymrade så visade de aldrig det för mej. Mitt viktigaste stöd har nog kommit från dem.

Någon tävlingssituation mellan lillasystern och de äldre bröderna uppstod i alla fall inte eftersom de redan hade slutat åka alpint då Tanja började tävla på allvar.

Gulnat foto av liten Tanja Poutianen som skidar i en brun halare.
Bildtext Tanja Poutiainen som liten flicka i skidbacken.
Bild: Privat
Bild från 80-talet av Tanja Poutianen som i stor pälsmössa kör en röd snöskoter.
Bildtext Vintersport har alltid intresserat Tanja Poutiainen.
Bild: Privat

Lärde sig svenska i gymnasiet

Efter att Tanja hade gått ut grundskolan i Rovaniemi flyttade hon till Gällivare i Sverige för att gå i idrottsgymnasium. Skolan hade ca 1500 elever av vilka 50-60 var alpinister på tävlingsnivå.

Det första halvåret var aningen utmanande för Tanja eftersom hon inte kunde tala så bra svenska. Men tack vare sina goda kunskaper i svensk grammatik lärde hon sig också tala språket ganska snabbt.

Under gymnasieåren tävlade Tanja redan i landslaget och 1997 gjorde hon entré i världscupen. Där tävlade hon sedan i hela 17 år.

År 2005, som var ett superår för henne, vann hon VM-silver både i slalom och storslalom. Dessutom vann hon också världscupen i båda grenarna. Följande år 2006 kom hon hem med en silvermedalj i storslalom från OS i Turin.

År 2009 stod hon på podiet igen då hon vann två VM-bronsmedaljer och tog segern i världscupen i slalom och storslalom.

- Jag kommer fortfarande ihåg känslan, när jag var över mållinjen och visste att jag har presterat bra!

Officiellt avslutade hon sin idrottskarriär år 2014 i samband med världscupen i Lenzerheide, Schweiz.

Tanja och Ira sitter i en grå soffa och tittar leende in i kameran.
Bildtext Tanja Poutiainen Rinne och programledare Ira Hammermann.
Bild: Parad Media

Allvarliga skador under åren som elitidrottare

Framgången kom inte gratis och Tanja drabbades av tre allvarliga skador under sin karriär.

År 2013 drabbades hon av en allvarlig knäskada och åkte till Kroatien för rehabilitering. Där insåg hon hur viktigt det är att rehabiliteringen sker på rätt sätt.

En rehabiliteringsprocess kräver olika specialister där alla kan bidrar med sitt eget kunnande. Tanja var mycket nöjd med vården hon fick i Kroatien och den resan blev fröet till det som Tanja jobbar med idag.

- Redan under mina aktiva år som elitidrottare hade jag en plan B för de kommande åren efter min idrottskarriär.

Efter karriären var Tanja med och grundade en rehabiliteringsklinik i Rovaniemi. Att kunna hjälpa idrottare som skadat sig är väldigt viktigt för henne.

- Man är ju aldrig förberedd på att skada sej, och det sker alltid i fel tid.

I sitt nuvarande arbete kan Tanja utnyttja in kompetens och sina egna erfarenheter på bästa möjliga sätt. Kliniken erbjuder rehabiliteringstjänster för både ex-idrottare och andra personer som drabbats av idrottsskador och behöver professionell hjälp.

- Det är både det fysiska och psykiska välmåendet som det handlar om.

Genom sitt arbete tycker hon nu att hon kan ge tillbaka till idrotten som gett henne så mycket.

Att vara mamma är samtidigt en resa in i sig själv

Tanja gifte sej sommaren 2015 med försäljningschefen Vesa Rinne och till familjen hör i dag treåriga tvillingar. Att bli mamma har varit lärorikt.

- Man hittar nya sidor i sej själv. Med barn blir man trött på ett annat sätt och man kan inte vila när man vill. Man får lära sej att ha tålamod.

Hennes dröm är att familjen och barnen skall må bra och hitta sin passion och plats i samhället, precis som deras mamma också har gjort i sitt eget liv med strålande framgång!

Text: Ira Hammermann, programledare för En önskan

En önskan - säsong 2

En önskan är samtalsprogrammet där programledaren Ira Hammermann träffar profilstarka personer som alla gjort en synlig och framgångsrik karriär inom bland annat kulturen, politiken, vetenskapen och idrotten. Serien sänds söndagkvällar i Yle Fem kl. 20.00 och avsnitten publiceras på Yle Arenan samma dag redan kl. 00.01. Gäster i säsong två är:

04.08.2019 Asko Sarkola
11.08.2019 Lilli Paasikivi
18.08.2019 Harry "Hjallis" Harkimo
25.08.2019 Sonja Kailassaari
01.09.2019 Ben Furman
08.09.2019 Raakel Lignell
15.09.2019 Caj Bremer
22.09.2019 Tanja Poutiainen
29.09.2019 Janina Fry
06.10.2019 Kari Lumikero

Arenan hittar du också alla avsnitt från säsong 1.

Diskussion om artikeln