Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

På fredagen ska Area 51 stormas – 20-åriga Matty Roberts skämtevenemang fick 2 miljoner deltagare och han fick besök av FBI

Från 2019
Uppdaterad 21.09.2019 06:24.
Area 51 Alien Center skylt
Bildtext Vad är det som gömmer sig i Area 51? Är det en vanlig flygbas eller finns det faktiskt utomjordingar där?
Bild: Ben Wenz

"De kan inte stoppa oss alla". Så lyder taglinen för evenemanget: Storma Area 51. Allt började som ett skämt men över 2 miljoner människor har meddelat att de är på väg.

Den 27 juni lades ett evenemang upp på Facebook av en studerande vid namn Matty Roberts: Storm Area 51, They Can't Stop All of Us. I sitt humoristiska inlägg föreslog Roberts att folk samlas den 20:e september för att storma flygvapnets bas i Nevada.

Evenemanget började snabbt fyllas av planer och entusiaster. Planerna är alla baserade på mem, som cirkulerar på nätet.

En av dessa planer är att den första vågen eller så kallade "Kyles" med sin otroliga styrka ska slå sönder portarna. Efter Kyle-gruppen följer stenkastarna. Naruto-löparna ska sedan flankera basen på båda sidorna.

Alla de här baserar sig på mem. Kyle är en mem där en ganska tanig ung man blir väldigt stark av att dricka energidricka, stenkastarna baserar sig på en scen ur sci-fi serien Star Trek där Captain Kirk försöker kasta en sten och Naruto är en animeserie där karaktärerna med händerna bakom ryggen kan springa snabbare än pistolkulor.

Innan evenemanget togs ner av Facebook hade över 2 miljoner anmält att de deltar och 1,5 miljoner var intresserade av evenemanget. Det är så många att en hel del mem om stormandet av Area 51 också har spridits på nätet.

Många handlar om vad man kommer att hitta på flygbasen.

Regeringen tar det inte som ett skämt

Area 51 har länge varit en destination för många alien-fantaster. Mitt ute i Nevadas öken kan man hitta portarna med varningar om att inte gå längre än så här.

Många influerare har under sommaren besökt Area 51 där de filmat porten och vakter och gjort dumma saker i närheten.

Bland annat youtubaren Mr. Beast, mest känd för att dela ut pengar till höger och vänster, valde att slå upp ett tält och campa utanför porten till basen.

Många mem har spridit sig angående stormningen av Arena 51 – bland annat påståenden om att kändisar såsom Keanu Reeves kommer delta.

Regeringen har ändå inte tagit evenemanget som ett skämt. Ganska snabbt efter att evenemanget publicerades på Facebook dök två FBI-agenter upp utanför evenemangets grundare Matty Roberts hus.

Flygvapnet har dessutom utfärdat en varning till alla som funderar på att delta i evenemanget.

– USA är alltid redo att försvara sina områden och sin egendom, säger flygvapnets kommunikatör Laura McAndrews enligt Washington Post.

Så gick det i januari då en okänd man körde in i det förbjudna området. Efter en tio kilometers biljakt steg mannen ut ur sitt fordon och närmade sig säkerhetsstyrkorna med ett "cylinderformat objekt". Mannen sköts ihjäl av säkerhetsstyrkorna.

Varningarna har ändå inte bitit på alla. Förra veckan arresterade polisen två unga män som också tog sig in på det förbjudna området.

Det finns många teorier om vad som egentligen pågår på området. Vissa tror att man forskar i ufo-teknologi, andra tror att det är ett fångläger för utomjordingar.

Ufo-forskare: Man vet ju aldrig

Joszef Strausz vid Suomen Ufotutkijat säger att Area 51 är intressant men också han uppmanar människor att inte gå för nära.

– USA har medgett att basen finns och enligt dem är det en vanlig flygbas där man testar teknologi och utbildar personal, men man vet ju aldrig. Några av våra medlemmar har också besökt närområdet men man ska nog vara försiktig. Där finns skyltar som säger att om du korsar en viss gräns förlorar du alla dina rättigheter.

Ufo över en skog.
Bildtext Ufo-forskaren Joszef Strausz tar emot anmälningar om oidentifierade flygande objekt i Finland.
Bild: gerhard uhlhorn

Stormningen blev musikfestival

Man kan aldrig vara säker på vem som tar ett internetskämt på allvar. Att 2 miljoner har meddelat att de deltar i evenemanget betyder ingenting, men säkert är det några som dyker upp utanför Area 51 ikväll.

Matty Roberts bestämde sig ganska snabbt för att ordna en fest i stället för att storma flygbasen. Tanken var att ordna ett liknande evenemang som Burning Man mitt i Nevadas öken.

Det visade sig ändå vara svårt att organisera en festival på så kort varsel.

Ungefär 40 kilometer från flygbasen finns den lilla byn Rachel som i praktiken lever på ufo-turismen. I byn bor det sammanlagt 54 personer och där finns inget mer än ett litet motell med restaurang. Inga butiker eller servicestationer.

De närmaste butikerna finns ungefär 80 kilometer bort och enligt byborna finns det knappt ens något mobilnätverk. Ingen brandstation finns heller.

På grund av problemet med att ordna en festival för tusentals människor där det knappt finns tillgång till rent vatten bestämde sig Roberts för att ordna festivalen "Alienstock" 160 kilometer längre bort i Las Vegas istället.

Roberts beslut att ordna festivalen i Las Vegas i stället för i Rachel gjorde livet surt för hans före detta arbetspartner. Connie West som äger motellet i Rachel hade redan satsat egna pengar på festivalen.

Ufo på ett lastbilsflak med skylten Alieninn.
Bildtext Motellet Little A'Le'Inn i Rachel, Nevada.
Bild: Tim1337 / CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Bland annat hade man beställt 100 toaletter till området, bokat över 20 artister och fixat alla tillstånd och säkerhet till evenemanget. Det här ledde till att West ordnar ett eget evenemang istället.

Roberts har sagt att han inte på något sätt är med och ordnar festivalen i Rachel. Han skriver på sin Facebooksida att han inte är intresserad av att ha något att göra med Fyrefest 2.0.

Fyrefest var en lyxfestival som ordnades för rika ungdomar på Bahamas för två år sedan. På grund av dåliga förberedelser urartade festivalen i total katastrof. Deltagare evakuerades från ön av myndigheterna.

Många invånare i Rachel håller med Roberts om att det kommer att bli en katastrof. På byns hemsida har man uppmanat människor att istället delta i Roberts fest i Las Vegas.

– Vi vill inte ha några upplopp i vår by. När folk som betalat för dyra biljetter kommer hit och ser att det inte ser ut som utlovat kommer det att urarta i kravaller. Håll er borta från Rachel detta veckoslut, vi vill inte att nån kommer till skada, står det på byns hemsida.

Artikeln baserar sig delvis på artikeln: 20-vuotias mies vitsaili Facebookissa rynnäköinnistä Area 51:een – Yli 2 miljoonaa ihmistä on ilmoittanut osallistuvansa lentotukikohdan valtaukseen tänään skriven av Teemu Hallamaa.
Artikeln är utökad med kommentarer av Joszef Strausz från Suomen Ufotutkijat.

Rättelse 20.9.2019 kl. 18:19: Det stod tidigare att kändisar såsom Keanu Reeves och Chuck Norris kommer att delta, men ryktena uppstod på grund av ett mem.

Diskussion om artikeln