Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det krävs mycket träning för att ta fram de bästa egenskaperna i hundarna" – Världens största hundsporttävling pågår i Åbo

Från 2019
Uppdaterad 21.09.2019 11:28.
VM i Agility i Åbo.
Bildtext En av hundarna som deltar i världsmästerskapen i Agility som ordnas i år i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

VM i Agility väntas locka 12 000 åskådare och cirka 500 ekipage från mer än 40 länder tävlar både individuellt och i lag.

Agility är en hundsport - där det handlar om att ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. VM-tävlingarna har två gånger tidigare ordnats i Finland, 2000 och 2008 i Helsingfors, men ännu inte i Åbo.

En av de tävlande, Heidi Penttilä, säger att VM-tävlingar är en höjdpunkt på året som ger en ork att hålla på med Agility varje dag.

- För mig är det jättestort att delta i VM och det ska bli superroligt att springa här i Åbo. Bara genom att gå in på arenan får man kraft för hela året att träna i mörker och kyla.

Heidi Penttilä.
Bildtext Heidi Penttilä.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

Penttilä beskriver stunden då publiken hejar och hon kopplar loss hunden för att göra sig redo att ta sig an banan.

- Jag ser på hunden att den är redo att springa så fort vi kan. Och när man kommer i mål känner man adrenalinkicken. Det är därför man orkar göra det här varje dag.

Penttilä tävlar i mediumklassen, både i lag och individuellt. Trots att Penttilä har finskt medborgarskap tävlar hon för Sverige.

- Det är speciellt roligt att VM ordnas i Finland i och med att jag är finsk medborgare, även om jag tävlar för Sverige. Agility är den enda sporten där du representerar det land du bor i. Därför springer jag för Sverige även om jag är finsk.

VM i Agility i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

Vad tror du om dina chanser?

- Det är svårt att säga. Det är många bra mediumhundar som inte är med i år, vilket är väldigt tråkigt. Men jag har en snabb, säker och följsam hund. Gör vi vårt bästa tror jag att det kan räcka ganska långt.

Enligt Penttilä fungerar Åbohallen utmärkt för den här typen av tävling.

- Det är stort och underlaget är bra. Underlaget är något man alltid är lite nervös över. Det är viktigt att hundarna inte halkar eller att underlaget inte har för bra grepp. Hallen är publikvänlig, det är stora läktare. Jag tror att det kommer bli fantastiskt.

Första gången på VM-nivå

Anniina Salo, som tävlar för Finland, tävlar både individuellt i mediumklassen och i lagtävlingen. Hon tävlar med den fem år gamla mellanpudeln Svante.

- Det här är mitt första VM. Jag har inte ens varit som åskådare på VM förut. Det är första gången vi får tävla på så här hög nivå. Därför är det extra roligt att tävlingarna råkade vara i Finland i år.

Annina Suominen.
Bildtext Anniina Salo.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

Men hon säger att hon både är nervös och förväntansfull inför tävlingarna.

- Jag har en positiv känsla. Det kan gå bra eller så går det dåligt. Det är en känslig sport och ett väldigt litet fel kan leda till en diskvalificering.

Både fysiskt och tekniskt utmanande

Salo säger att Agility är en fartfylld sport som också är väldigt teknisk. Så det kräver både tekniskt kunnande och snabba ben - åtminstone på hunden.

Det krävs också både tålamod och en bra hund för att bli framgångsrik i grenen.

- Det viktigaste är att du har en bra hund att börja jobba med. Sen krävs det mycket träning för att ta fram de bästa egenskaperna i hundarna, konstaterar Penttilä.

VM i Agility i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

- Dels är det helt vanlig fysträning för hundarna och dels givetvis Agilityträning. Jag tränar mina hundar ganska mycket när de är små. Nu då de är klara är det en till två träningspass i veckan. Men då de är valpar är det träningar nästan varje dag.

Enligt Salo och Penttilä blir banorna snabbare och snabbare. Det kräver också att ledaren är i fysiskt bra skick och kan springa fort. Dessutom behöver du ha en lyhörd hund.

- Det krävs mycket tålamod. Hundarna har ju en egen vilja som inte alltid matchar det man själv vill. Min hund Rosie har varit väldigt enkel. Men jag har haft svårare hundar tidigare som jag kämpat länge med, säger Penttilä.

VM i Agility pågår hela veckoslutet, fram till söndagen den 22 september.

En hund som deltar i VM i Agility i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

SE TV-NYTT-INSLAGET OM VM I AGILITY

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln