Prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg ställer brudparen mot väggen – ingen borde gifta sig utan ett ordentligt snack
Att älska varandra i nöd och lust. Tills döden skiljer oss åt. Äktenskapet är förknippat med stora ord – och påkostade fester. Men långt viktigare än färgen på blombuketten är ett djupgående vigselsamtal. I alla fall enligt prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg.
I rollen som präst har Maria Sundblom Lindberg fört otaliga vigselsamtal och hon ser ett mönster: intresset att diskutera tekniska detaljer. Var ska brudfrämmorna stå? När ska brudparet gå in? Ger prästen tecken när ringen ska träs på fingret?
Själv är hon mera intresserad av att prata om det som är viktigt för att äktenskapet ska fungera. Vigseln är inget uppträdande. Vigseln är en helig rit.
– Jag frågar om pengar, om sexualitet, om relationen till svärföräldrar. Vad är ett gott äktenskap? Vad är potentiella fallgropar? Jag är hård med mina brudpar.
Vigselsamtalet ger tyngd åt hela bröllopsdagen
Att kalla hennes vigselsamtal, som ofta tar flera timmar i anspråk, för förhör är ingenting som hon per automatik motsätter sig.
– Äktenskapet idag har blivit en så privat sak. Det är någonting man på tumanhand kommer överens om och så gifter man sig – antingen borgerligt eller kyrkligt. Ingen får egentligen lägga sig i. Ändå vet vi att en parrelation är sjukt svårt och krävande. Egentligen är det absurt att man kan göra det här utan ett ordentligt snack.
Maria Sundblom Lindberg säger att hon har ett mandat att fråga obekvämt – och tar tillvara på möjligheten. Det viktiga är inte att leverera “rätt svar” till henne. Det viktiga är att de som ska gifta sig pratar sinsemellan.
– Varför vill du gifta dig med mig? Vad är du rädd för? Ganska många blir berörda av att prata om den här typen av frågor. Det ger en tyngd åt själva vigseln, att det är genomsnackat.
Sexuell otrohet inte den värsta synden
Frågan “Vad kan få er att skilja er?” kan tyckas absurd innan bröllopet, men enligt Sundblom Lindberg är den inte desto mindre viktig. År 2018 gifte sig 23 799 par i Finland – samma år valde 13 145 par att skilja sig.
Enligt Sundblom Lindberg svarar ungefär 95 procent att det är sexuell otrohet som skulle få dem att lämna sin partner, men i verkligheten är det oftast andra orsaker som ligger bakom en skilsmässa.
– Att man inte kan snacka, att man inte blottlägger sin sårbarhet, att man inte ber om förlåtelse, att man surar i oändlighet. Barn. Visst kan sexuell otrohet leda till en separation, men det finns mycket vardagligare faror än en romans.
Förordar ibland skilsmässa
Som familjeterapeut har Maria Sundblom Lindberg många gånger suttit ansikte mot ansikte med par som funderar på att skiljas. Att till varje pris klänga fast vid äktenskapet, är ingenting som hon förordar.
Svårigheten sitter i att man inte har facit. Efter tio år kanske man kan säga “vi höll ihop för länge”, eller så upptäcker man att den nya relationen är lika jobbig som den första och inser att felet i större utsträckning ligger mellan de egna öronen, att “vi borde ha kämpat mer”.
– I parterapi är koden alltid: när är det kris och när är det katastrof? När finns det inte förutsättningar för att gå vidare? Det händer att jag säger att par borde gå skilda vägar, men jag säger det aldrig om de inte frågar. Det är ingenting som man kan säga “in your face”.
Vigsellöftet vägledning i äktenskapet
Stöd i äktenskapet finns enligt Maria Sundblom Lindberg att hämta ur den evangelisk-lutherska kyrkohandbokens formulering kring vigsellöftena.
– Vigsellöftena handlar inte om att känna kärlek, utan att visa kärlek. Lovar du att visa kärlek och trohet? Man har förstått människans svaga punkt. I en relation går känslorna upp och ner, men man ska inte för den sakens skull separera från varandra. Kärleken går upp och ner, men schysst kan man alltid vara. Och är man schysst, får man ofta ett trevligt bemötande tillbaka, vilket gör att man själv också blir trevligare.
- Det här är ett sätt som stöder det varaktiga, att vi inte låter känslorna åka iväg med oss. Vi visar kärlek, men vi visar också trohet. Vi kan känna begär till andra, men vi visar trohet. Vi är inte otrogna.
Från passionerad och frånskild till samsyn och sexighet
Som frånskild och omgift präst och familjeterapeut har hennes egen syn på äktenskapet genomgått en radikal förändring.
– När jag gick på bröllop som ogift, grät jag för att det var så fint. När jag gick på bröllop som gift, grät jag för att de inte fattade hur svårt det är.
Första gången hon gifte sig handlade det om en passionerad förälskelse. Hon var ung och otålig och ville inleda ett nytt livsskede.
– Hela synen på äktenskapet var då den passionerade kärleken. Jag såg det som ett tecken på att jag hittat rätt, för jag kände så mycket.
Idag har hon en annan syn på vad som ger förutsättningar för en långvarig relation.
– Andra gången gifte jag mig med en vän. Det låter sjukt osexigt, men det visade sig vara det sexigaste val jag gjort. Han var otroligt attraktiv för han var så pålitlig och schysst och vi delade syn på barn och liv och relation på ett helt annat sätt. Och det visste jag för att vi känt varandra så länge.
Efter Nio med temat löften, måndagen den 23 september 2019 kl. 21:00 i Yle Fem och Arenan.