"Det är Jespers fel" säger Freya Roe som valde Jomala framom Boston – Åland är ett av fem landskap som växer
Åland är ett av de få områden i Finland där folkmängden fortfarande ökar. Och enligt en ny prognos från Statistikcentralen kommer siffran att fortsätta stiga åtminstone fram till år 2040.
Befolkningsminskningen i landskapen beror dels på att finländarna samlas allt mer i större städer, men främst på att färre föds medan allt fler dör.
Åland möter i stor utsträckning samma demografiska utmaningar. Att landskapet ändå växer beror på inflyttning.
- Ålands befolkning har ökat med 20 procent sedan nittiotalet. Det är något vi behöver ligga i framkant med, för även här har vi en åldrande befolkning. Vi har arbetat aktivt med att profilera oss som ett välkomnande samhälle, säger lantrådet Katrin Sjögren, Liberalerna.
Flexibel arbetsmarknad och gott vardagsliv
I fjol ökade folkmängden bara i Nyland, Egentliga Finland, Birkaland, Norra Österbotten och på Åland.
I en åländsk befolkning på knappt 30 000 invånare finns över 100 nationaliteter representerade och det talas över 60 olika språk.
Det är helt enkelt möjligt att bo på Åland och ändå ha en karriär
― Katrin Sjögren
Att Åland har blivit ett attraktivt mål för inflyttning beror enligt Sjögren på att här finns möjligheter till arbete och ett gott vardagsliv.
Läget mellan Finland och Sverige med närheten till större städer som Stockholm, Åbo och Helsingfors gör att öriket känns internationellt istället för isolerat.
- Vi har en mycket flexibel arbetsmarknad. Vi har primärnäringar, fiskodlingar, jordbruk, internationella företag, banker, försäkringsbolag, högteknologiska fabriker och förstås också arbete inom landskapets administration som härrör till självstyrelsen, säger hon.
- Sedan har vi en social sektor och ett skolsystem av mycket hög kvalitet, och en möjlighet att bo i eller nära naturen. Att vi är belägna där vi är tror jag också att hjälper många. Det är helt enkelt möjligt att bo på Åland och ändå ha en karriär, säger Sjögren.
Åland och Nyland – störst inflyttningslandskap
Enligt Statistikcentralens prognos kommer Åland och Nyland vara de enda områdena i Finland där folkmängden ökar år 2040. Då väntas det åländska invånarantalet ligga på dryga 34 000.
En sådan ökning, även om den utgör en positiv utveckling för Åland, sätter allt mer press på den sociala sektorn.
- Det ekonomiska systemet vi har nu har sett likadant ut länge och har inte beaktat hur mycket vi har växt och växer.
Enligt Sjögren sätter det här tryck på både kommuner och landskap som förstås vill upprätthålla den höga standarden.
- Det här är en fråga vi alltjämt tar upp i kontakten med Helsingfors och något vi hoppas kan bli en del av vår uppdaterade självstyrelselag, att man kan ta hänsyn till vår situation och överväga att höja den skatteprocent som tillfaller Åland.
Läge och miljö viktigt i valet av kommun
Den kommun som växer snabbast i Svenskfinland är landsbygdskommunen Jomala.
Kommundirektör John Eriksson tror att det även här är läget och naturen som lockar nyinflyttade. Men han säger också att man har ansträngt sig för att profilera sig som en bra plats att flytta till.
- Det har varit ett medvetet arbete att få hit nyinflyttade, och det har utförts med stor politisk enighet och av en kompetent personal som kunnat tackla den utveckling som följt.
Man kan leva lantligt, strandnära eller helt invid skogen
― Kommundirektör John Eriksson
- Vi är belägna nära stan och nära både kommunal service och handelscentrum, vilket förstås är till fördel för många. I Jomala har man också möjligheten att bo lite hur man vill. Det finns allt från detaljplanerade tätortsområden till glesbygd. Man kan leva lantligt, strandnära eller helt invid skogen om man så skulle vilja, säger Eriksson.
De problem som Åland som landskap möter finns också här.
- Tillväxten har ju överträffat alla prognoser och det avspeglas förstås när man ser på tillgången till boende eller elevantalet i skolorna. De stora utmaningarna för oss är att klara av att bygga ut just skolorna och barnomsorgen.
- Däremot vill vi ju som kommun fortsätta växa, och om jag tittar in 15 år i framtiden ser jag fortfarande Jomala som en attraktiv kommun att flytta till. Växande med en stabil ekonomi och en god service för sina invånare, säger Eriksson.
“Stannar så länge det finns jobb”
En av de som valt att flytta hit är Freya Roe, ursprungligen från Boston, Massachusetts, och nu vikarierande antikvarie på landskapets kulturbyrå.
- Det är Jespers fel. Jag träffade en ålänning och vi bestämde oss för att det här var det tryggaste stället vi kunde slå oss ner på.
Roe söker för tillfället finskt medborgarskap och säger att hon kan tänka sig att stanna på Åland.
- Så länge här finns jobb för mig, säger hon.
Text: Felix Quarnström, ÅRTV
Rubriken uppdaterades klockan 10.23. Tidigare stod det att Åland är ett av fyra landskap som växer.