Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

När datorspelande blir en sjukdom - barn stannar hemma från skolan för att spela

Från 2019
Uppdaterad 21.09.2019 09:30.
E-sport.
Bildtext Att spela datorspel är både roligt och socialt, men ibland blir det för mycket. Det finns barn som slutar gå till skolan för att de bara vill spela.
Bild: EPA-EFE/JAVIER ZORRILLA

Världshälsoorganisationen klassar överdrivet datorspelande som en sjukdom. Speciellt beroendeframkallande är online-spelen och både barnet och familjen lider när spelandet tar över vardagen säger forskare Jenny Rangmar.

- Datorspelande i sig har många positiva effekter och det är en social aktivitet. Fast vi vuxna ofta tycker att barnet istället ska gå ut för att träffa sina kompisar, säger forskare och psykologiedoktor Jenny Rangmar på Göteborgs universitet.

Men ibland tar spelandet överhanden och det är svårt att exakt veta var gränsen går, säger Rangmar.

Tiden är en nyckelfaktor

Efter att WHO i juni förra sommaren tog med "gaming disorder" på sin lista över sjukdomstillstånd ville länsstyrelsen i Västra Götaland veta mera om dataspelsmissbruk. Det var Rangmar och hennes kollega Sara Thomén som fick uppdraget att sammanställa den forskning som finns i ämnet.

Hur mycket tid man lägger ner på spelandet är en nyckelfaktor säger Rangmar. Men även om man spelar mycket behöver det inte röra sig om ett missbruk, men den som är sjuk lägger alltid mycket tid på sitt spelande.

- Jag tror att man som förälder måste höra på sitt barn och fråga varför det spelar och vem barnet träffar i spelet. Då kan man tillsammans bestämma hur mycket tid som är lagom.

Hur vet man då när spelandet har gått för långt?

- När spelandet tar överhanden och den som spelar inte längre har kontroll och det går ut över andra aktiviteter. Om barnet lämnar bort andra aktiviteter, inte går till skolan och slutar duscha och äta och ungås med vänner och familj, säger Rangmar.

Rangmar säger att man märker på barnet att det inte mår bra.

En ung kvinna framför en rönn.
Bildtext Datorspelande kan var problematiskt redan i lågstadieåldern, säger Johanna Sundén som är handledare på Understödsföreningen för finlandssvensk missbrukarvård.
Bild: Yle/Roger Källman

Känner ångest och vill bara spela

Johanna Sundén som är handledare på Understödsföreningen för finlandssvensk missbrukarvård är bekant med den här problematiken. Den skiljer sig från andra spelmissbruk på så vis att man inte spelar om pengar och det är barn och unga som drabbas.

Sundén säger att den som missbrukar datorspel mår dåligt, dra sig undan sociala situationer, känner ångest och vill bara spela.

- Datorspelande kan vara problematiskt redan i lågstadieåldern. Barnet stannar hemma från skolan för att spela, det hör vi regelbundet av skolpersonal och hälsovårdare, säger Sundén.

Endera är barnet så trött för att det spelat hela natten att det helt enkelt inte orkar gå till skolan eller så stannar barnet hemma för att spela.

Men kan inte föräldrarna säga stopp?

- Vissa föräldrar har inte kapacitet att lägga sig i eller kanske inte tycker att det är ett problem eller är inte så närvarande. Andra föräldrar kanske inte vet om att barnet spela sen föräldrarna somnat, eller att barnet går hem från skolan för att spela, säger Sundén.

Lättare att få hjälp

Att WHO klassat dataspelsberoende som en sjukdom ger flera möjligheter att ta tag i problemet säger Sundén. Framför allt blir det lättare att få pengar och bidrag för att jobbar och forska vidare i ämnet.

- När det blir en känd problematik blir det också lättare att få stöd och hjälp för dem som är drabbade, säger Sundén.

Men kan man då ringa sin hälsovårdscentral för att få en läkartid om man är drabbad? Jag ringer telefonrådgivningen i Jakobstad och där får jag rådet att kontakta skolhälsovården i första hand, om det gäller ett barn.

- Jag hoppas att läkare och annan vårdpersonal vet var man kan få tips och råd. Man måste ju jobba med föräldrarna också när det gäller ett barn. Man kan inte lägga allt ansvar på en 9-åring, säger Sundén.

Grand Theft Auto V
Bildtext Nätbaserade spel är de som skapar mest beroende. Där spelar man tillsammans med andra och vill inte svika laget säger Jenny Rangmar.
Bild: Yle/Ida Henrikson

Var inte överdrivet rädd för spelande

Jenny Ragnmar säger att vi ibland är överdrivet rädda för spelande eftersom vi inte riktigt förstår vad det handlar om. Genom att bekanta oss med spelen och prata med vårt barn och komma överens om speltid kan vi undvika konflikter.

- En risk med spelandet är att det blir mycket stillasittande. Då är det bra att uppmuntra barnet att göra något fysiskt. Man behöver fundera på vad man är rädd för gällande barnets spelande., säger Ragnmar.

Vissa egenskaper hos ett barn gör det mera utsatt för spelberoende. Det är främst killar som drabbas, men det beror på att de spelar mera och risken är större ju yngre barnet är. ADHD eoch andra funktionsnedsättningar kan också öka risken för gaming disorder.

Nätbaserade spel är de som skapar mest beroende. Där spelar man tillsammans med andra och vill inte svika laget.

- Sociala faktorer gör det svårt att stänga av nätbaserade spel, man blir som ett lag, säger Ragnmar.

Det finns forskning som visar att kognitiv beteendeterapi, ibland tillsammans med läkemedel, ger goda chanser att tillfriskna från ett spelberoende. Det kan vara värt att pröva säger Rangmar, men ännu stampar forskningen kring gaming disorder i barnaskorna.

Yrkeshögskolan Novias projektledare Tobias Björkskog.
Bildtext Tobias Björkskog är projektledare på yrkeshögskolan Novia och han säger att föräldrar inte ska vara rädda att sätta gränser för barnens spelande.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Ett bra spel är roligt

Tobias Björkskog jobbar med spelutveckling på yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. Har leder projektet Qvarken Game Industry som stöder spelutveckling i både Österbotten och Västerbotten.

Björkskog säger att ett bra datorspel framför allt ska vara kul att spela.

- Det är det absolut viktigaste att det är roligt. Man måste testa spelen på en stor publik innan lansering, säger Björkskog.

Ska man inte blir lite beroende, så att man inte vill sluta spela?

- Jo, det finns inbyggt i spelet att man ska bli lite beroende. Sen kan man ha olika åsikter om det är bra. Så länge det är roligt är det ingen fara, men om man blir arg och irriterad är det inte bra.

Sätt gränser och spela själv

Björkskog säger att det är viktigt att föräldrarna sätter gränser om de märker att deras barn påverkas negativt av sitt spelande. Men själv har han inte träffat på någon som är spelberoende, trots att han jobbar i branschen.

- Men visst har jag hört om personer som sitter och spelar dygnet runt, säger Björkskog.

Man kan också ha stor nytta av datorspel säger Björkskog. Genom spelandet övar man upp sin reaktionsförmåga och genom strategispel blir man bättre på att organisera och planera.

- Att spela online är ett jättesocialt intresse, även om det inte ser så ut för föräldrarna. Man får vänner runt om i världen och lär sig främmande språk, säger Björkskog.

Som föräldrar borde vi engagera oss och ta reda på vad våra barn gör när de spelar. Det är inte alltid vi vuxna förstår vad spelandet handlar om.

- Jag tror att vuxna inte alltid förstår sig på datorspel, industrin är ju ganska ny. Gå med i spelet, ta på dig egna hörlurar och prova på, säger Tobias Björkskog.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln