Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skådespelaren Pavel Ustinov frigavs i Moskva trots att han dömdes till fängelse för bara några dagar sedan

Från 2019
Uppdaterad 20.09.2019 14:33.
Pavel Ustinov i rättssalen den 16 september.
Bildtext Pavel Ustinov dömdes till tre och ett halvt års fängelse i början av veckan
Bild: /All Over Press

Den ryske skådespelaren Pavel Ustinov som i början av veckan dömdes till tre och ett halvt års fängelse för att ha deltagit i en demonstration, har överraskande frigetts mot borgen,men domen står kvar tills vidare.

Den 24-årige skådespelaren greps på en gata i Moskva i somras i närheten av en demonstration mot president Vladimir Putin.

På ett videoband som har cirkulerat i ryska sociala medier, kan man se hur fyra kravallutrustade poliser plötsligt hoppar på Ustinov som står och pratar i sin mobil utanför en metrostation.

Han misshandlas och arresteras och ställs senare inför en domstol som i början av veckan alltså dömer honom till tre och ett halvt års fängelse för att ha antastat poliser.

Ustinov har hela tiden hävdat att han inte tänkte delta i den bannlysta protesten eftersom han skulle träffa en vän, men han greps ändå.

Han är en av flera personer som under den senaste tiden har dömts till hårda fängelsestraff efter att ha gripits vid protester mot att oberoende kandidater inte fick ställa upp i lokalvalet i Moskva nyligen.

Protester i Moskva till förmån för skådespelaren Pavel Ustinov den 18 september.
Bildtext Fallet har väckt stor uppmärksamhet och både kändisar, präster och vanligt folk har uttryckt sitt stöd för Pavel Ustinov

Fallet har väckt stor uppmärksamhet över hela Ryssland.

Vanligt folk och många kändisar har protesterat högljutt och till och med ett hundratal präster i den rysk- ortodoxa kyrkan fördömde domen, som enligt dem byggde på polisens lögner.

Dagens domstolsbeslut friade inte Ustinov helt, utan straffpåföljden ska ses över och han får chansen att överklaga den ursprungliga domen.

Regeringen och polisen har tytt sig till allt hårdare metoder för att krossa de landsomfattande protesterna som har blivit allt större i år, men det verkar som om beslutsfattarna i Kreml har insett att polisen den här gången gick alltför långt.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln