Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En kvinna med ett barn framför en webbkamera.

Övergrepp på barn säljs för några tior på nätet - polisen synar ett fall där köparen misstänks vara finländsk

Från 2019
Uppdaterad 23.09.2019 12:57.

Polisen har svårt att spåra övergreppen.

Tusentals barn utnyttjas i direktsändning på nätet. Med bara några klick kan beställaren följa med våldtäkter och sexshower i realtid. Den här relativt nya formen av brottslighet har ökat kraftigt och polisen i Finland är övertygad om att det också finns finländare bland beställarna.

- Kan du fixa fram någon yngre flicka, frågar mannen.

En chat-diskussion pågår på nätet mellan en 18-årig filippinsk kvinna som vi kallar för “Jasmine” och en man som misstänks vara finländsk. Mannens användarnamn antyder att han kan vara från Finland.

Mannen blir intresserad av “Jasmines” 12-åriga kusin. Han vill se henne naken.

- Får jag se henne, frågar han.

- Snart, hon ska göra sina läxor först, svarar “Jasmine”.

Mannen blir otålig. Han vill att 12-åringen ska uppträda för honom framför webbkameran medan han tittar på. Han erbjuder 16 euro för en 20 minuter lång show. Efter en stund skickar han kvittot på att han betalat.

När direktsändningen är över, försvinner den och lämnar inga spår på nätet.

Chatten är en del av ett material som Yle har kommit över och granskat tillsammans med de danska och norska rundradiobolagen DR och NRK. Det innehåller ett stort antal diskussioner mellan filippinier och västerländska män. Bland dem också män från Norden.

Bild av en chatt
Bildtext 18-åriga "Jasmine" säljer sina kusiner på nätet. Beställaren misstänks vara finländsk. Citaten i chatten är en del av diskussionen översatta till svenska.

Centralkriminalpolisen börjar utreda fallet

Överkommissarie Sari Sarani vid Centralkriminalpolisen har bekantat sig med chatten mellan 18-åriga “Jasmine” och hennes kund som möjligtvis är finländsk.

Sarani säger att polisen kommer att undersöka fallet. Av utredningstekniska skäl vill hon inte gå in på några detaljer.

- Brottsplatsen kan vara i Finland om övergreppet har beställts härifrån, säger Sarani.

Hittills har inte en enda finländare dömts för att ha tagit emot eller ha sänt material med sexuella övergrepp på barn i realtid på nätet. Det betyder ändå inte att det inte skulle ske i Finland.

Det här handlar det om

  • Kodordet för filmade sexuella övergrepp som pågår i realtid är show. En show kan betyda att barnet tar av sig kläderna eller dansar framför kameran, tvingas ha sex med andra barn eller blir utsatt för sexuellt våld av en vuxen. Allt medan någon på andra sidan jorden tittar på.

  • Det är ofta barnets föräldrar eller någon annan närstående som filmar showen och utsätter barnen för övergreppen, enligt beställarens önskemål.

  • Beställaren är oftast en västerländsk man, som ser på showen via nätet. Han betalar cirka 20-50 euro för uppträdandet.

Polisen har fått rekordmånga tips om sexuella övergrepp

- De här brotten är oerhört svåra att utreda, säger kriminalöverkommissarie Sari Sarani vid Centralkriminalpolisens center för bekämpning av cyberbrott. När direktsändningen tagit slut finns det inga spår att gå efter. Det är dessutom lätt att vara anonym på nätet.

Förra året fick Centralkriminalpolisen tusentals tips om sexuella övergrepp mot barn på nätet. I år har antalet tips ökat avsevärt. Ett tips kan vara allt från en enskild bild till flera terabytes med material. Oftast kommer tipsen utomlands ifrån eller från en organisation.

Jag är övertygad om att finländare beställer övergrepp från utlandet men också att det produceras material i Finland

― Sari Sarani, kriminalöverkommissarie

FBI:s uppskattning är att det hela tiden, också i denna stund, finns 750 000 tusen personer på nätet som söker sexuell kontakt med barn.

Det här sker på kanaler som Facebook, WhatsApp, Skype, Messenger och andra liknande sociala medier som är i allmän användning idag.

På nätet finns ett stort utbud av filippinska barn men fenomenet sprider sig till hela Asien.

Poliserna Mikko Veijalainen och Sari Sarani arbetar vid en dator.
Bildtext Äldre konstapel Mikko Veijalainen och kriminalöverkommissarie Sari Sarani från Centralkriminalpolisen bekantar sig med chatten som förs mellan "Jasmine" och hennes kund.
Bild: Jessica Stolzmann / Yle

Finlands polis saknar effektiva metoder

I kriminalöverkommissarie Sari Saranis team jobbar bara några enstaka personer med att utreda tipsen. År 2017 och 2018 var de två stycken.

- Ju mer vi utreder, desto fler brott hittar vi. Det finns ingen anledning att tro att inte finländare skulle begå den här typen av brott. Jag är övertygad om att finländare beställer övergrepp från utlandet men också att det produceras material i Finland som skickas utomlands, säger Sarani.

Den här hösten är planerna att anställa fyra personer till, men det löser nödvändigtvis inte problemet. Om antalet tips fortsätter att öka i samma takt räcker inte resurserna till. Många tips förblir outredda.

Polisen har för avsikt att ta i bruk ett effektivare datasystem. Det skulle underlätta polisens arbete.

- Det skulle koppla oss till Interpols och Europols system, säger Sarani.

I motsats till många andra europeiska länder och USA har de finländska myndigheterna inte hittills haft tillgång till internationella dataprogram som automatisk känner igen ansikten och platser samt kategoriserar fallen.

I Filippinerna är en tredjedel av befolkningen barn under 14 år och över en miljon av dem går inte i skola.

Kvinnan och barnen ska just inleda en direktsändning då polisen stormar deras hem. Kvinnan grips och barnen omhändertas. Videon är filmad av den filippinska polisen.

“Thomas” jagar sexualförbrytare i Filippinerna

Materialet som Yle och de nordiska rundradiobolagen har granskat kommer från “Thomas”. Han har tidigare jobbat som journalist. Nu jobbar han för barnrättsorganisationen Terre des Hommes och letar efter sexualförbrytare i Filippinerna.

“Thomas” tycker att myndigheterna inte är tillräckligt effektiva, även om de har blivit bättre på den senaste tiden.

- Det var en chock för mig då jag insåg hur utbrett fenomenet är i Filippinerna.

Av säkerhetsskäl avslöjar vi inte “Thomas” identitet. Han har infiltrerat sig bland försäljarna som utnyttjar barnen. Han följer på nära håll flera familjenätverk som säljer sina egna och grannskapets barn på nätet.

- Mitt mål är att rädda barnen och krossa nätverken som sysslar med det här.

“Thomas” har flera falska profiler på olika sociala plattformar. Varje vecka får han ett tiotal erbjudanden av mammor och andra som förmedlar barn.

- Ryktet sprids snabbt och de säljer vidare namnen på utlänningar de kan lita på. Här är en bild på en 8-årig flicka, hennes mamma undrar om jag är intresserad av flickan, säger Thomas. Han visar upp en bild på sin telefon där flickan leker med sin lillebror.

Det var så här han kom i kontakt med 18-åriga “Jasmine” vars chat nu ligger på Centralkriminalpolisens bord i Vanda. Hon erbjöd “Thomas” sin fyra år gamla syster, berättar han.

- “Jasmine” blev själv utnyttjad som barn. Nu har hon gjort det till sin egen business. Hon säljer sig själv och förmedlar ett tjugotal barn i sin omgivning.

När “Thomas” har samlat tillräckligt med bevis rapporterar han fallen till polisen. Han har överlämnat alla rapporter om “Jasmine” och tre andra personer från samma släktnätverk till den filippinska polisen.

- “Jasmine” är tillsvidare på fri fot, men hennes moster sitter i häkte, berättar “Thomas”.

Snabbfakta: Varför säljer filippinierna sina barn?

  • Fattigdomen och drömmen om ett bättre liv får föräldrar att sälja sina barn.

  • Enligt en undersökning som Unicef har gjort utsätts var femte barn för sexuella övergrepp i sitt eget hem. I den filippinska kulturen accepteras övergreppen i all tysthet.

  • Internet är billigt och tillgängligt för en stor del av befolkningen.

  • Många filippinier talar engelska och vet hur man kommunicerar med utlänningar.

  • Filippinierna är vana vid att använda sig av företag som erbjuder internationella penningtransaktioner via nätet. Många har släktingar som jobbar utomlands och skickar hem pengar.

Tips från organisation utreddes inte i Finland

“Thomas” befarar att myndigheterna håller på att förlora kampen. Fenomenet är utbrett och det görs alltför lite för att få ett stopp på övergreppen.

- Det behövs mer resurser och lagstiftning som tillåter att myndigheterna aktivt letar efter förövare. De borde göra det jobb som jag gör, säger “Thomas”.

Men polisen kan inte jobba på samma sätt som “Thomas”, säger kriminalöverkommissarie Sari Sarani.

Hans metoder är effektivare men det är inte tillåtet för myndigheterna att gillra fällor för de misstänkta. De har också rättigheter. Men det är sant att till exempel informationsutbytet med andra länder ofta är väldigt långsamt. Där skulle vi kunna bli bättre.

- De stora sociala mediebolagen är fega, de vill inte ta på sig sitt ansvar

― Lotta Sylwander, Unicef

Barnrättsorganisationen Terre des Hommes startade 2013 ett projekt med syfte att få fast fler förövare. De skapade en virtuell filippinsk 10-årig flicka som de kallade för Sweetie.

I verkligheten styrdes Sweetie av Terre des Hommes arbetare från en lokal i Amsterdam.

Projektet varade i tio veckor och under den tiden kontaktades Sweetie av 20 000 män som ville vara i sexuell kontakt med henne. Terre des Hommes identifierade tusen av dem.

Fyra av männen misstänktes vara finländare. Deras uppgifter lämnades över till den finska polisen, men fallen utreddes aldrig.

- Metoden de använde i Sweetie-projektet är problematisk. Med lockbeten kan man få personer att begå brott de annars inte skulle göra, säger Sarani.

20 000 män tog kontakt med Sweetie. Fyra av dem misstänks vara finländare.

Då nätuppkopplingen förbättras i Afrika väntas problemet förvärras

Sexuellt utnyttjande av barn på nätet befaras bli ett ännu större problem då även de fattigaste länderna i Afrika får snabba nätförbindelser.

Problemet är bekant för svensken Lotta Sylwander, som är tidigare chef för Unicef i Filippinerna.

Efterfrågan kommer alltid att finnas där. Det enda sättet att stoppa det här är att täppa till källan, säger Sylwander.

Unicef har utan nämnvärd framgång varit i kontakt med de stora globala sociala nätverken och med företag som förmedlar internationella penningtransaktioner.

- De stora sociala mediebolagen är fega, de vill inte ta på sig sitt ansvar.

En del av penningtransaktionsföretagen förhåller sig positivare till samarbete i motsats till bankerna.

- Man tycker ju inte att det skulle vara svårt spåra en familj i Filippinerna som får en massa små betalningar från olika håll i världen.

De här flickorna har blivit sexuellt utnyttjade i sina hem. Nu bor de på ett barnhem, där får de vara barn och gå i skola.

MOT: Pedofilens direktsändning. Nordiska män köper sexuella övergrepp på barn som direkta webbsändningar. De följer sändningarna i realtid i sina hem, i skymundan för myndigheterna. Sändningar både beställs och produceras i Finland.

Måndag 23.9.2019 Yle Arenan kl 12 och Yle TV1 kl 20.

Pedofilens direktsändning - Spela upp på Arenan

Redaktör: Jessica Stolzmann, Bild: Mohsen Safarkhanlou (Filippinerna) och Terre des Hommes (Sweetie), Layout: Riikka Kurki, Producent: Marko Hietikko

På andra språk

Diskussion om artikeln