Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jyrki Katainen valdes till Sitras nya överombudsman efter tajt omröstning – så fördelades rösterna

Från 2019
Uppdaterad 20.09.2019 17:37.
Porträtt på Jyrki Katainen.
Bildtext Jyrki Katainen har varit EU-kommissionens vice ordförande sedan 2014.
Bild: Lehtikuva

Sitras förvaltningsråd har utsett Jyrki Katianen till jubileumsfondens nya överombudsman.

Valet gjordes på fredagen genom en omröstning där rösterna föll 5-4. Sitras förvaltningsråd, som består av riksdagsledamöter, intervjuade toppkandidaterna Jyrki Katainen och Markku Wilenius, professor i framtidsforskning vid Åbo universitet, för posten.

Sitras styrelse hade tidigare förslagit Katainen, men förvaltningsrådet fattade beslut om att intervjua toppkandidaterna.

I sitt möte beslutade förvaltningsrådet enhälligt att överombudsmannens månadslön blir 18 553 euro samt att överombudsmannens resultatlönesystem och tilläggspensionsarrangemang avvecklas.

Uppgiften är tidsbunden och gäller fem år.

Sitras budget över 37 miljoner

Sitra är en tankesmedja med en årsbudget på 37,5 miljoner euro. Fonden grundades år 1967 och har under årens lopp haft olika roller. Just nu beskriver Sitra sig som "finländarnas framtidshus" och jobbar bland annat med att förutse förändringar i samhället och utreda utvecklingsmöjligheter för att främja finländarnas välmående.

Sitras förvaltningsråd tillsätts av riksdagen. Förvaltningsrådets ordförande är Antti Lindtman (SDP) och vice ordförande Jani Mäkelä (Sannf). De övriga medlemmarna är Mari Holopainen (Gröna), Kalle Jokinen (Saml), Markus Lohi (C), Petteri Orpo (Saml), Hanna Sarkkinen (VF), Pia Viitanen (SDP) och Ville Vähämäki (Sannf).

– Tre faktorer talade till Katainens fördel. För det första har han en god förståelse för behov av samhällelig förnyelse och för det andra har han starka internationella nätverk, säger Antti Lindtman, till STT.

Lindtman syftar på att Katainen jobbat med bland annat frågor som rör cirkulär ekonomi, klimatförändringen och artificiell intelligens.

Den tredje faktorn är enligt Lindtman att Katainen har erfarenhet av att leda stora expertorganisationer.

Lindtman säger till STT att han röstade för Katainen.

Däremot har Hanna Sarkkinen, Mari Holopainen, Ville Vähämäki och Jani Mäkelä meddelat att de röstat för Markku Wilenius.

– Forskningskunskap krävs inte för varje uppdrag, men som chef för en sådan tankesmedja som Sitra anser jag att man utan tvekan har nytta av att kunna kritiskt granska information. Tyvärr betonade man väldigt lite forskningserfarenhet och möjligheten att utnyttja den i samhällets olika funktioner i valprocessen, säger Mari Holopainen i ett pressmeddelande.

Enligt Holopainen kan en politisk bakgrund inte vara ett hinder för att söka jobbet, men får heller betyda att man blir invald per automatik.

– Obundenhet är en viktig del av Sitras verksamhet och det är viktigt att kommunicera att ansökningsprocessen är uppriktigt öppen.

Tillträder i början av år 2020

Jyrki Katainen har varit EU-kommissionens vice ordförande sedan 2014 med ansvar för sysselsättning, tillväxt, investering och konkurrenskraft inom EU.

Katainen var Samlingspartiets ordförande från 2004 till 2014. Han var Finlands statsminister mellan åren 2011 och 2014.

Katainen fortsätter i sin uppgift som vice ordförande fram till slutet av den nuvarande kommissionens mandatperiod.

Sitras nuvarande överombudsman Mikko Kosonen slutar vid slutet av 2019 och Katainen tillträder i början av 2020.

– Jag tackar Sitras styrelse och förvaltningsråd för förtroendet vid valet av överombudsman. Arbetet för att göra det möjligt för Finland att vara föregångare inom samhälleliga förändringar och att hitta lösningar för hållbar välfärd ligger nära mitt hjärta. Jag har en anda som passar in på Sitra, säger Jyrki Katainen i ett pressmeddelande.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Wilenius är professor vid Helsingfors universitet. Han jobbar vid Åbo universitet.

Diskussion om artikeln