Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Elmo Lakka får VM-biljett trots allt – Sara Kuivisto tävlar även på 800 meter i Doha: "Jag kommer alltid att minnas denna process"

Från 2019
Uppdaterad 20.09.2019 16:56.
Elmo Lakka hoppar över en häck.
Bildtext Elmo Lakka är klar för VM efter många om och men.
Bild: imago images / Chai v.d. Laage/ All Over Press

Det såg redan ut att vara kört, men en vecka efter att Finlands trupp till friidrotts-VM i Doha blev spikad så har nu Elmo Lakka fått ett glädjebesked. Häcklöparen får trots allt delta på 110 meter häck i Qatar. Sara Kuivisto har i sin tur fått inbjudan till 800-meterstävlingen, medan Miia Sillman tackar nej till en VM-plats i sjukamp.

En besviken Elmo Lakka försökte ännu för en vecka sedan smälta det faktum att en han skulle missa VM i Doha, trots att han baserat på rankingen såg ut att vara klar för mästerskapet.

– Jag undrar bara varför rankingen inte till slut stämmer. Det gör systemet oberäkneligt, funderade Lakka för Yle efter att truppen var offentliggjord.

Orsaken till VM-missen visade sig vara det internationella friidrottsförbundet IAAF:s gratisplatser till nationer som annars skulle sakna representaion vid tävlingarna.

Men idag kom IAAF med nya besked. Efter att de slutliga anmälningslistorna kontrollerats hittades några lediga platser på grund av återbud – och Elmo Lakka är en av de lyckligt lottade, meddelar friidrottsförbundet.

Med säsongsbästat 13,49 ryms Lakka till slut bland de 40 idrottare som får VM-biljett.

– Det har gått från det ena hållet till det andra. Bra att jag ändå kom med, jag kommer alltid att minnas denna process, säger Lakka på förbundets webbplats, syftandes på de många svängarna gällande hans VM-biljett.

Kuivisto tackar ja till ytterligare distans, Sillman tackar nej till VM

Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto var sedan tidigare kvalificerad för 1500 meter i Doha. Nu har hon fått plats även på 800 meter, vilket tvingar henne att ställa om sina planer.

Kuivisto har ställt in sin träning på 1500 meter ända sedan det ursprungliga VM-beskedet, men i och med att 800 meter står på schemat före 1500 meter får hon tänka om.

– Om jag ens fått beskedet två dagar tidigare skulle det ha varit lättare att förbereda sig för 800 meter, men läget är som det är och visst är det fint att jag slapp med, säger Kuivisto.

Sara Kuivisto.
Bildtext Sara Kuivisto.
Bild: Lehtikuva

Miia Sillman fick i sin tur en inbjudan av IAAF till sjukampen i VM i Doha.

Universiadvinnaren från Neapel tackade ändå nej. Sillman har redan tidigare meddelat att hon inte tänkt delta i VM i år, fast hon skulle bli inbjuden.

Diskussion om artikeln