Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Människohandelsoffret Itohan Okundaye fick uppehållstillstånd efter namninsamling: ”Nu kan jag bygga ett riktigt liv åt mig och min son”

Från 2019
Itohan Okundaye.
Bildtext Itohan Okundaye har nu fått ett ettårigt uppehållstillstånd.
Bild: Ville Tapio

Nästan 5 000 skrev under en namninsamling mot beslutet att avvisa nigerianska Itohan Okundaye till Italien – ett land där hon tvingades till prostitution. Nu har Migrationsverket beslutat att hon får stanna.

Itohan Okundaye är märkbart lättad. I mitten av september damp ett beslut om ett ettårigt uppehållstillstånd ner i hennes postlåda i Österbotten.

– Jag kunde inte tro det. Jag har levt så länge i osäkerhet, säger Okundaye.

– Nu kan jag börja bygga ett riktigt liv åt mig själv och min pojke, tillägger hon.

I februari fick Okundaye ett beslut om utvisning till Italien, ett land där hon hade fallit offer för människohandel och tvingades prostituera sig själv för att betala av sina skulder till smugglarna.

Orsaken till det negativa beslutet då var att kriterierna inte uppfylldes för uppehållstillstånd på grund av människohandel.

Under de fem år som Okundaye varit i Finland har polisen endast en gång intervjuat henne ansikte mot ansikte. Beslutet fattades enbart på skriftliga grunder.

Fick barn i Finland

Okundaye kom som 15-åring till Italien från Benin City. Staden är känd som Nigerias centrum för människohandel.

Hon blev lovad arbete i Europa, men när hon kom fram meddelade människosmugglarna att arbetet hon skulle få var prostitution.

Gata i Benin City i Nigeria.
Bildtext I Benin City lever en stor del av befolkningen i extrem fattigdom.
Bild: Yle/Antti Kuronen

Enligt smugglarna var hon skyldig dem 40 000 euro, vilket hon var tvungen att betala genom att sälja sex.

– Madame (hallick) tog mig till gatan och sa: ”Du måste gå här, det här är ditt jobb. Och du måste betala mig 40 000 euro”, berättar Okundaye.

När Okundaye blev gravid flera år senare beslöt hon sig för att fly från Italien och söka sig norrut. Hon kom till Finland där hennes nu femårige son föddes.

Tusentals namnunderskrifter mot avvisningsbeslutet

Efter nyheten om utvisningsbeslutet i februari skrev närmare femtusen under en namninsamling mot beslutet. Den lämnades in till dåvarande inrikesminister Kai Mykkänen (Saml).

Mykkänen föreslog då att lagstiftningen kring människohandel ändras för att säkerställa att alla ärenden behandlas lika.

I april kallade Migrationsverket in Okundaye för en ny grundlig intervju. Efter den återkallades beslutet om avvisning.

Uppehållstillståndet som Okundaye sedan fick i september beviljades på grund av individuella mänskliga orsaker. Speciellt tog man i beaktande att Okundayes son både fötts och levt hela sitt liv i Finland.

”Att gå i skola är min dröm”

Okundaye har de senaste månaderna arbetat för ett företag inom grönsaksbranschen. Arbetsavtalet tar slut om några veckor.

Hon har bara kunnat studera ett par dagar i veckan, men nu hoppas hon kunna studera på heltid.

– I Nigeria kunde jag inte gå i skolan. Att gå i skola har alltid varit min dröm, säger Okundaye.

Hon vill fortsätta berätta om människohandel. Målet är att få ett jobb inom det sociala området, där hon kan ha nytta av sina erfarenheter.

– Jag vill verkligen fortsätta att föreläsa så att människor förstår vad människohandel är för något.

Texten är en översättning av artikeln Käännytysuhan alla ollut nigerialaisnainen sai oleskeluluvan – Itohanin tueksi kerättiin suuri kansalaisadressi, skriven av Antti Kuronen för Yle Uutiset.
Översatt och bearbetad av Markus Bergfors.