Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tjäreborgs moderbolag Thomas Cook på konkursens brant – förhandlar om tilläggsfinansiering

Från 2019
Thomas Cook-flygplan i luften.
Bildtext Ungefär 3 500 finländare är just nu på en av Tjäreborgs resor.
Bild: /All Over Press

Bolaget har tampats med ekonomiska svårigheter redan länge, och förhandlar nu om en nödfinansiering om 220 miljoner euro med huvudägarna.

Thomas Cook ska redan ha förhandlat fram miljonbelopp med sin största ägare, kinesiska Fosun, men i en kamp mot klockan försöker Thomas Cook nu förhindra konkurs genom ytterligare förhandlingar.

Ifall bolaget inte beviljas nödfinansiering inom loppet av några dagar är en kollaps ett faktum, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den bland finländare populära resebyrån Tjäreborg är del av Thomas Cook-koncernen. Ungefär 3 500 finländare är just nu på en av Tjäreborgs resor.

– Försäljningen och verksamheten kommer att fortlöpa precis som innan, säger Jessica Virtanen, chef för Tjäreborg i Finland, till Yle Uutiset.

– Förhandlingarna fortsätter inom koncernen och vi kan inte kommentera dem, säger Virtanen.

Thomas Cooks aktie rasade med en femtedel under fredagen och värdet ligger just nu på cirka 3,5 pund – alltså ungefär fyra euro. För ett och ett halvt år sedan var aktierna värda nästan 160 euro.

För tillfället är omkring 600 000 människor på resor opererade av Thomas Cook. Största delen av resenärerna är från Storbritannien, Tyskland eller Norden.

Källor: Reuters, AFP, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln