Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska medier: Trump försökte få Ukrainas president att utreda Joe Biden och hans son

Från 2019
Uppdaterad 21.09.2019 15:53.
Joe Biden står i talarstol och håller tal.
Bildtext Joe Biden ställer upp för demokraterna i presidentvalet 2020.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

USA:s president Donald Trump anklagas för att ha försökt pressa Ukrainas president att genomföra en utredning kring demokraten Joe Biden och hans sons verksamhet. Det här skriver bland annat den amerikanska tidningen Wall Street Journal.

Det är en anonym visselblåsare som har rapporterat om saken.

Enligt uppgifterna ska Trump ha försökt få den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj att utreda korruptionsmisstankar mot Joe Bidens son som tidigare har varit med i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag.

Wall Street Journal skriver att Trump under ett telefonsamtal i juli upprepade gånger försökte pressa Zelenskyj till samarbete.

Trumps advokat har hävdat att Joe Biden under sin tid som vice president försökte stoppa en utredning rörande sonen. Det här är något som både Biden och hans son bestrider.

Trump själv nekar till visselblåsarens anklagelser. Han bekräftar att han har diskuterat med Zelenskyj per telefon, men säger att samtalen alltid har varit passande.

Telefonsamtalet utreds nu i tre demokratledda utskott.

Biden kräver att samtalet offentliggörs

Joe Biden är en av förhandsfavoriterna till posten som Demokraternas presidentkandidat i valet 2020. Han rapporteras ha reagerat starkt på nyheten om Trumps förehavanden.

– Om det här stämmer finns det ingen botten på president Trumps villighet att missbruka sin makt och förnedra vårt land, skriver han i ett uttalande på Twitter.

Biden kräver att Trump ska publicera telefonsamtalet med Zelenskyj så att amerikanerna själva får avgöra vad som hänt.

Källor: Reuters, AP, STT

Artikeln uppdaterad 21.9.2019 kl. 15:52. Namnet Volodomr Zelenskyj rättades till Volodymyr Zelenskyj.

Diskussion om artikeln