Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inget slut på den ryska dopningshärvan – svenska skidskytten rasar efter nya uppgifter om manipulerade provresultat: "Som en smäll på käften"

Från 2019
Uppdaterad 21.09.2019 13:27.
Dopningsprov analyseras i laboratorium.
Bildtext Ryska antidopningsmyndigheterna är under lupp igen.
Bild: AOP / ullstein bild - Markus Matzel

Den ryska idrotten kan vara på väg mot en ny förnedring. Dopningsjournalisten Hajo Seppelt avslöjar att ryska myndigheter misstänks ha manipulerat data och provresultat i antidopningslaboratoriet i Moskva tidigare i år. Det kan leda till att Ryssland återigen utesluts ur internationell idrott.

Internationella antidopningsorganisationen Wada fick efter många turer tillgång till data och provresultat från ryska antidopningsmyndigheten Rusada i januari. Det var ett första steg mot att välkomna Ryssland i värmen igen.

Men nu avslöjar Hajo Seppelt att de uppgifter som Rusada levererat kan vara manipulerade.

– Ryssland misstänks ha manipulerat den information som man gav till Wada i början av januari, skriver Seppelt på Twitter.

Enligt Seppelt kommer Wadas styrelse att informeras om detta i samband med ett möte i Tokyo nästa vecka. Han hävdar också att de senaste avslöjandena kan leda till att Ryssland återigen blir avstängt från internationell idrott.

Svensk skidskytt kritisk

Den svenska skidskytten Sebastian Samuelsson har risat det ryska antidopningsprogrammet i en längre tid och riktar stark kritik mot beslutet att åter låta Rusada genomföra prover i Moskva.

– Jag och många andra med mig var väldigt tydliga förra hösten. Vi tyckte inte att man skulle godkänna Rusada igen. De här senaste uppgifterna, om de stämmer, visar att man har gett Rusada ett förtroende som man verkligen inte borde ha gjort,säger Samuelsson till SVT Sport.

Han beskriver beskedet som "en smäll på käften".

– Man undrar nästan varför man håller på med det här över huvud taget. Man bedrar och fuskar och stjäl ögonblick från folk som vill göra det här på rätt sätt. Visar det sig att man har manipulerat provsvar så måste ju Rusada och Ryssland bli avstängda igen.

Mångårig process

Den ryska dopningshärvan är en långkörare. En undersökning av internationella antidopningsorganisationen Wada avslöjade år 2015 en omfattande och systematisk statsstyrd dopning i Ryssland. Den innefattade över 1 000 ryska idrottare i mer än 30 idrotter mellan åren 2011 och 2015.

Det ledde till att ryska idrottare uteslöts på bred front från internationella tävlingar.

Diskussion om artikeln