Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Häckstjärnan, diskusbjässen, stavfenomenet, brödratrion och skrällvarningen – här är de största nordiska medaljhoppen i Doha

Från 2019
Fem nordiska superstjärnor i VM i friidrott 2019.
Bildtext Nordiskt medaljskrammel på gång i Qatar?
Bild: AOP

Sveriges och Norges sak är vår. I brist på finländska medaljkandidater i VM i friidrott så blickar vi västerut. Både Sverige och Norge bidrar med stjärnglans till tävlingarna i Doha. Häcklöparen Karsten Warholm toppar Yle Sportens lista på de fem största nordiska medaljhoppen i VM.

VM i friidrott inleds den 27 september. Yle Sportens friidrottsexpert Otto Ylöstalo rangordnar och analyserar de nordiska superstjärnorna.

Karsten Warholm, Norge

Gren: 400 meter häck
Säsongsbästa: 46,92
På världslistan: Etta
Meriter: VM-guld 2017, EM-guld 2018

Karsten Warholm jublar med norska flaggan framför en resultatskärm som berättar om hans supertid.
Bild: imago images / Chai v.d. Laage/ All Over Press

Otto Ylöstalo: Karsten Warholm har visat hela säsongen att han är i jättebra form. Duellen mellan Warholm och Rai Benjamin blir en av de häftigaste i VM.

Det såg vi senast då de löpte mot varandra i Zürich. Båda har löpt på fantastisk hög nivå och underskridit 47 sekunder. Ingen annan än världsrekordmannen Kevin Young och Abderrahman Samba har gjort det tidigare.

Samba är också med i VM, men han har löpt ganska få gånger i år. Men han är hemmaidrottare så herrarnas 400 meter häck blir en given höjdpunkt under VM. Jag tror att Warholm vinner.

Norrmannen har en exceptionell förmåga att tåla mjölksyra. Warholm tränade samtidigt som vi i Teneriffa i januari. Där såg jag honom göra 300 meters löppass för full effekt från start till mål. Mjölksyran påverkade inte honom. Jag har aldrig sett något liknande förut. Det gör att han har ett försprång trots att han inte har samma toppsnabbhet som Rai Benjamin.

Warholm har försökt löpa med 13 stegs frekvens den här säsongen. Då han löpte sitt rekord kom han till den åttonde häcken med 13 steg från häck till häck. Om han får ett driv som för honom över nionde och tionde häcken med samma frekvens så blir det världsrekord. Kevin Young löpte med 12 steg mellan vissa häckar i sitt världsrekord och det är ju ännu galnare.

Daniel Ståhl, Sverige

Gren: Diskus
Säsongsbästa: 71,86
På världslistan: Etta
Meriter: VM-silver 2017, EM-silver 2018

Daniel Ståhl kastar diskus.
Bild: EPA-EFE / Christian Bruna

Otto Ylöstalo: Daniel Ståhl är den jämnaste och bästa diskuskastaren i år. Han har bara två gånger haft ett slutresultat under 68 meter.

Han är den kastare i världshistorien som kastat flest gånger över 70 meter i en och samma tävling. Han gjorde det fyra gånger i en tävling i Sverige i sommar.

Ståhl har bara två plumpar i protokollet i år. Han blev utan resultat i Paavo Nurmi Games. I Europacupen led han av vätskebrist och slutade på 61 meter.

Det känns som att diskustävlingen blir hans show även om det är fråga om en känslig gren. Han blir hur som helst oerhört svårslagen – de övriga måste överträffa sig själva ifall de ska besegra honom.

Armand Duplantis, Sverige

Gren: Stavhopp
Säsongsbästa: 600
På världslistan: Trea
Meriter: EM-guld 2018

Armand Duplantis jublar.
Bild: ullstein bild / Sven Simon / All Over Press

Otto Ylöstalo: Armand Duplantis är regerande Europamästare och har hoppat sex meter också i år. Två gånger dessutom. Han är självskriven på den här listan.

Det blir en högintressant stavtävling i Doha. Piotr Lisek har varit i ypperlig form, liksom världsettan Sam Kendricks. Stavherrarna brukar tända till i stortävlingar, så det kan bli den mest högklassiga stavtävlingen i historien. Förhållandena kommer att vara ypperliga. Det är varmt och det kommer inte att blåsa särdeles mycket.

Armand Duplantis är en bra tävlingsmänniska. Det visade han i fjol då han lyfte sin egen nivå i EM i Berlin. Det kan man visserligen inte förvänta sig att sker varje år. Kendricks har varit så övertygande i år att jag tror att han vinner. Duplantis tar medalj.

Jakob, Filip och Henrik Ingebrigtsen, Norge

Gren: 1 500 meter (Jakob och Filip) och 5 000 meter (alla tre)
Säsongsbästa 1 500 meter: 3.30,16 (Jakob), 3.30,82 (Filip)
Säsongsbästa 5 000 meter: 13.02,03 (Jakob), 13.11,75 (Filip), 13.15,38 (Henrik)
På världslistan, 1 500 meter: Tvåa (Jakob), sexa (Filip)
På världslistan, 5 000 meter: 13:e (Jakob), 32:a (Filip), 47:a (Henrik)
Meriter: EM-guld 1 500 och 5000 meter 2018 (Jakob), VM-brons 2017, EM-guld 1 500 meter 2016 (Filip), EM-guld 1 500 meter 2012 (Henrik)

Henrik, Jakob och Filip Ingebrigtsen jublar.
Bild: ullstein bild / Sven Simon / All Over Press

Otto Ylöstalo: Det är hugget som stucket om Jakob eller Filip är bättre på 1 500 meter i Doha. Utgångsläget är lovande. Det kan till och med bli medalj till båda två. Är de båda i final kan de snacka ihop sig och ha en gemensam taktik.

Båda är väldigt taktiskt mogna. Det skulle vara roligt om det var Filips tur att klara sig bäst den här gången.

Alla tre är med på 5 000 meter men där blir det hårda bud mot de afrikanska löparna. Afrikanerna är i en klass för sig. I mästerskap kan det emellertid gå lite långsammare och då kan slutspurten avgöra. Hänger bröderna med så kan det bli medalj för någon av dem.

Förutsättningarna för medalj är bättre för Filip och Jakob på 1 500 meter. Henrik fokuserar på 5 000 meter och är fräschare i den tävlingen.

Fanny Roos, Sverige

Gren: Kulstötning
Säsongsbästa: 19,06
På världslistan: Åtta
Meriter: EM-guld i U23-klassen 2017

Fanny Roos, svensk kulstötare
Bild: AOP

Otto Ylöstalo: Det finns medaljingredienser här. Fanny Roos är världsåtta med sitt färska nordiska rekord. I VM i London tog man medalj med 19,14 och hon har nosat på den noteringen.

Hon var i final i EM i fjol och hon stötte bra både i kvalet och finalen, så hon är en stortävlingsmänniska.

Man kan dra paralleller till Arsi Harju år 2000. Också då var tävlingarna sent på året och precis som Roos i år så åkte Harju inte till Sydney som den hetaste medaljfavoriten.

Roos vinner knappast guld för kinesiskan Gong Lijiao och USA:s Chase Ealey känns starka. Bronsmedaljen kan däremot vara inom räckhåll.

Diskussion om artikeln