Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ovanliga landsomfattande protester mot president al-Sisi i Egypten efter upprop på sociala medier

Från 2019
Uppdaterad 21.09.2019 15:36.
Protester mot president al-Sisi bröt ut i Kairo på fredag kväll - Spela upp på Arenan

Ovanliga protester bröt ut på fredag kväll i Egypten mot president Abdel Fattah al-Sisis auktoritära styre. Små protester förekom i flera städer över hela landet, efter uppmaningar från en kritisk fastighetsmagnat i exil.

Protester har blivit ytterst sällsynta i Egypten, särskilt efter massakrerna i Kairo år 2013 då Sisi avsatte den folkvalde ledaren Mohamed Mursi och förbjöd alla kritiska demonstrationer.

Men i går kväll brakade det löst igen, då unga demonstranter drog ut på gatorna i Kairo, Alexandria, Damietta, Suez samt i industristaden Mahalla al-Kubra i Nil deltat.

I Kairo samlades demonstranter på Tahrirtorget igen, skanderande slagord som avgå Sisi!

Tahrirtorget utgjorde hjärtat för "arabvårens" protester år 2011, då den långvarige presidenten Hosni Mubarak drevs från makten.

Polisen hade tydligen hört om möjliga spontana protester på förhand, för säkerhetspådraget var massivt i centrum av Kairo, där polisen genast gick till motattack med tårgas och minst 70 demonstranter greps av polisen.

Senare förekom det spontana protester på flera olika håll i staden när demonstranterna hade drivits bort från Tahrirtorget.

Statliga medier har varit knäpptysta om protesterna, men på sociala medier jublade folk över det mod som demonstranterna visade inför omöjliga odds. Till exempel hashtagen #Tahrir_square började trenda världen över.

Protesterna utlöstes sannolikt av den oppositionella fastighetsmagnaten Mohamed Ali som lever i exil i Spanien.

Därifrån riktar han via sociala medier skarp kritik mot Sisis korrumperade och brutala styre, något som han känner väl till eftersom han tidigare hade nära samarbete med den allsmäktige militären som länge har letts av den förre fältmarskalken Sisi

I sin senaste video som släpptes på fredagen, uppmanar Ali egyptier att dra ut på gatorna efter en fotbollsmatch mellan Kairos två mest populära lag Al Ahly och Zamalek.

Lagens fanatiska anhängare blev under under protesterna år 2011 berömda för det mod och det organiserade motstånd som de uppvisade mot polisen och armén.

- Det här är en mycket viktig utveckling eftersom det här var de första stora protesterna mot Sisis styre, säger forskaren Mustafa Kamel el-Sayed vid Kairo universitet.

- Protesterna krossade muren av rädsla som Sisi har byggt upp och det här kan leda till ännu fler protester i framtiden.

Donald Trump välkomnar Egyptens president Abdul Fatah al-Sisi i Washington.
Bildtext USA:s president Donald Trump kallade Sisi nyligen för "min favoritdiktator"
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Mohamed Alis kritik har nått så många egyptier att Sisi förra veckan var tvungen att offentligt avvisa anklagelserna.

Sisi sade i ett tal inför en ungdomskonferens att anklagelserna bara "är lögn och förtal" och han försäkrade att han är "ärlig och trofast mot sitt folk och militären."

Sisis popularitet har dalat på grund av hans brutala styre, stegrande inflation och hans ekonomiska åtstramningsprogram.

Hans senaste jätteprojekt att bygga en helt ny, modern huvudstad för den inhemska eliten och utlänningar utanför Kairo, har också stött på brett folkligt motstånd.

- Jag bygger upp ett nytt land, sade Sisi och försäkrade att hans bygge att ett nytt residens för sig själv är "för Egyptens skull."

Han har fängslat och låtit tortera tusentals kritiker och människorättsaktivister och det politiska förtrycket anses nu vara värre än under Mubaraks långa styre.


Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln