Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho: Arbetskraftsinvandring löser inte vårdkrisen

Från 2019
Uppdaterad 21.09.2019 13:37.
Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho väntar på att Morgonettans sändning ska börja 21.9.2019.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho väntar på att Morgonettans sändning ska börja 21.9.2019.
Bild: Lehtikuva

Näringslivet vill helt enkelt importera billiga arbetare - det är orsaken till önskan att luckra upp behovsprövningen av utländsk arbetskraft. Det anser Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

Någon lösning på exempelvis vårdarbehovet är den utländska arbetskraften inte, enligt Halla-aho.

Halla-aho var gäst i Yles Morgonettan på lördagsförmiddagen. I programmet undrade han varför näringslivet och flera partier inte jobbar aktivt för att locka europeisk arbetskraft till Finland.

- I EU- och EES-länderna har vi en arbetsmarknad på 500 miljoner personer. De kan jobba fritt var som helst inom området, utan någon behovsprövning. Varför duger inte de, undrade Halla-aho.

Han sade sig misstänka att orsaken är krasst ekonomisk.

- Man vill helt enkelt inte betala en ordentlig lön för utfört arbete.

Halla-aho fortsatte med att konstatera att exempelvis vårdarbristen inte löses av invandring om "invandrarna lever på arbetslöshetsunderstöd".

"De andra partierna vänjer sig"

Enligt olika opinionsmätningar, bland annat Yles senaste är Sannfinländarna Finlands största parti just nu.

Samtidigt har många partier förhållit sig avvaktande till Sannfinländarna.

Bland annat meddelade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i samband med den sannfinländska splittringen 2017 att han har svårt med det av Halla-aho ledda partiets människosyn.

Nu sitter Sannfinländarna och Samlingspartiet båda i opposition.

- I vissa frågor har vi likartade åsikter - exempelvis vad gäller ekonomin - men samtidigt skiljer sig vår syn på hur man ska lösa problemen, konstaterade Halla-aho.

Han menade att hans parti är både samarbets- och kompromissvilligt, men att de äldre partierna inte är det fullt ut - åtminstone inte ännu.

- Småningom kommer de att vänja sig vid de nya skiljelinjerna inom politiken och inse att vi inte är en tillfällig störning som försvinner. Då kommer samarbetet också att börja löpa smidigare, sade Halla-aho.

Diskussion om artikeln