Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jakthundar och finska spetsar speciellt utsatta för vargar

Från 2019
Hunden Tinka blev biten av varg
Bildtext Hunden Tinka blev biten av varg
Bild: Sami Takkinen / Yle

Vargar dödar tiotals hundar per år i Finland. Bara under det här året har Jord- och skogsbruksministeriet ersatt hundägarna med 40 000 euro för skador som vargarna orsakat.

Jakthunden Tinka är ett typiskt exempel, men hon klarade sig ändå med blotta förskräckelsen. Tinka är en drygt två år gammal jämthundstik som attackerades i samband med älgjakten i Pielavesi i Norra Savolax.

Ägaren Arto Pelkonen är övertygad om att det var en varg som gick till angrepp.

- Det finns tydliga spår av bett i Tinkas nacke och rygg. De såg riktigt obehagliga ut, säger han. Hon klarade sig ändå med antibiotika.

Hunden Tinka blev biten av varg
Bildtext Tinka bets av varg, men klarade sig med antibiotika
Bild: Sami Takkinen / Yle

Ersättning för renrasiga, skolade hundar

Under ett par veckors tid har en vargflock rört sig i Norra Savolax och två hundar har rivits ihjäl - en i Pielavesi och en i Kiuruvesi. I Norra Karelen har tre jakthundar, som använts i björnakt, anfallits och dödats av varg.

Ersättningen för en renrasig hund är minst 1 600 euro. Ersättningens storlek beror på olika faktorer, bland annat om hunden är skolad till jakthund.

Om ägaren har tagit en frivillig försäkring för hunden betalar staten ingen ersättning alls.

I fjol registrerades 34 fall av skador på hundar som vargar åstadkommit, men under tidigare år har attackerna varit fler - uppemot 50 registrerade fall per år.

En varg i kvällssolen.
Bildtext Vargen hör hundskall på långt håll
Bild: Tuomo Björksten/Yle

Cirka 200 vargar i Finland

Naturresursinstitutet Luke uppskattar att Finlands vargstam uppgår till cirka 200 exemplar just nu. Hälften av de hundar som skadats eller rivits ihjäl av vargar är jakthundar, andra hälften är hundar som vistas utomhus på gårdar - närmast finsk spets.

Fördelningen förklaras med de olika hundrasernas sätt att skälla. Jakthundar skäller i jaktsituationer och gårdshundarna då de vaktar sitt område. Vargarna hör hundarnas skall på långt håll, påpekar Luke.

Artikeln är en bearbetad version av Pekka Niiranens artikel Sudet tappavat vuosittain kymmeniä koiria – tänä vuonna vahinkoja korvattu jo lähes 40 000 eurolla

Diskussion om artikeln