Källa: Kollaps nära för anrika Thomas Cook – nu står hoppet till den brittiska staten
Rykten gör gällande att den anrika brittiska researrangören Thomas Cook har misslyckats i sina försök att få privata aktörer att skjuta till de cirka 230 miljoner euro som bolaget behöver för att undvika konkurs.
Källor som har insyn i förhandlingarna säger till nyhetsbyrån AFP att en kollaps nu är nära förestående, om inte den brittiska staten griper in och tar över hela bolaget.
Ber om hjälp av regeringen
Enligt BBC har Thomas Cook redan bett om regeringens hjälp. Representanter för transportministeriet deltar veterligen också i de sista minuten förhandlingar som pågår, sida vid sida med privata finansiärer.
Största delägare i Thomas Cook är kinesiska Fosun. Fosun har hittills varit redo att delta generöst i hjälpoperationen, men bankerna har i sista stund ansett att 230 miljoner euro inte räcker för att trygga koncernens verksamhet. Det behövs mer pengar än så, heter det.
Det brittiska transportministeriet vägrar kommentera nuläget i förhandlingarna, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Staten ingriper inte?
Det är ändå mycket osannolikt att staten griper in.
För ett par år sedan tvingades de brittiska myndigheterna flyga hem 110 000 strandsatta passagerare med inhyrda plan då flygbolaget Monarch Airlines gick i konkurs. Den operationen kostade skattebetalarna 60 miljoner euro, och var inte populär.
Nu gäller det fler britter än för två år sedan - eller 150 000 personer - och skulle därmed bli en klart dyrare operation. Det skulle samtidigt bli fråga om den största repatrieringen av britter sedan andra världskriget.
Drabbar resenärer och anställda
Om det inte går att rädda den 178-åriga researrangören Thomas Cook drabbar det inte bara de 600 000 resenärer som just nu befinner sig utomlands, utan också 22 000 anställda runtom hela världen.
Men - problemet är större än så: en konkurs skulle med säkerhet också drabba de turistländer där Thomas Cook opererar, exempelvis Spanien, Turkiet och Grekland.
Många av Thomas Cooks kunder är vid sidan av britter, skandinaver och tyskar.
Finländska resenärer kan alltså också beröras av en eventuell konkurs. Researrangören Tjäreborg är en del av Thomas Cook-koncernen och ungefär 3 500 finländare befinner sig just nu på resa med Tjäreborg.
Tjäreborgs försäljningschef Saana Ruonala har i medierna intygat att moderbolagets problem inte påverkar verksamheten i Finland. Resorna fortsätter som förut, säger hon.
Brexit orsak till krisen?
En av orsakerna till krisen för världens äldsta researrangör är osäkerheten kring det brittiska utträdet ur EU, som har fått britterna att skjuta upp semesterbokningar.
Sommarens värmebölja ska också ha inverkat och den allt hårdare konkurrensen på nätet.
Långa anor
Thomas Cook, född 1808 i Melbourne i England, grundade världens första resebyrå. Den första paketresan gjordes med tåg den 5 juli 1841 från Leicester till Loughborough. I priset ingick resa och mat.
1872 arrangerade han den första sällskapsresan jorden runt, som varade i 222 dagar