Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sammanstötningar mellan gula västar och polisen i Paris – klimatdemonstranter vägrade protestera bland våldet

Från 2019
Uppdaterad 21.09.2019 19:39.
En rad poliser i kravallutrustning.
Bildtext Poliser i beredskap framför Champs-Élyseés.
Bild: AFP/Lehtikuva

Oroligheter bröt ut på Paris gator, då de gula västarna demonstrerade på lördagen för den 45:e gången i streck. I huvudstaden pågick samtidigt demonstrationer ordnade av fackliga organisationer och klimataktivister.

De gula västarnas våldsamma sammanstötningar med polisen överskuggade klimataktivisternas demonstration. Ledare för olika klimatdemonstrationer uppmanade sina anhängare att sluta demonstrera för dagen, eftersom omständigheterna inte längre tillät lugnt demonstrerande.

Franska Greenpeace uppmanade klimatdemonstranter att inte ta onödiga risker och gå hem, då det oroliga läget på gatorna omöjliggjorde fredligt demonstrerande. Greenpeace fördömde också användandet av tårgas mot fredliga demonstranter och familjer.

Personer deltar i klimatdemonstration i Frankrike, Paris, 21.9.2019.
Bildtext Klimatdemonstranter var noga med att deras demonstrationer skulle gå lugnt till.
Bild: AFP / Lehtikuva

En annan grupp med klimatdemonstranter, Youth for Climate, beordrade också sina anhängare att gå hem i förtid.

Klimataktivisterna hade samlats för att kräva mer åtgärder av regeringen, mindre utsläpp av företag och en plan för att rädda regnskogen i Amazonas och polarisarna.

Infiltratörer bland klimataktivisterna, enligt polisen

Vid klimatdemonstrationerna förekom det sporadiska konfrontationer mellan demonstranter och polisen, men polisen misstänker att det handlade om ett tusental vänsteranarkister som hade slunkit in bland klimatdemonstranterna för att sedan provocera polisen.

Bil brinner under demonstration i Paris 21.9.2019.
Bildtext Vänsteranarkister uppförde barrikader på gator i Paris, tände eld på soptunnor och slängde målfärg på en bank.
Bild: AFP / Lehtikuva

Inför dagens demonstration ordnad av de gula västarna hade polisen kallat in en styrka på över 7 000 man. Av erfarenhet från det gångna året hade demonstrationer i området på och kring paradgatan Champs-Élysées förbjudits och ett trettiotal metrostationer stängts.

Många demonstranter trotsade ändå förbudet, och polisen tog till tårgas och batonger för att skingra folkmassorna. På lördag eftermiddag hade åtminstone 137 människor gripits.

Macron: "De gula västarna är bra för mig"

Ojämlikheten i Frankrike har stått i fokus för de gula västarnas demonstrationer, och många demonstranter uttryckte samma budskap än en gång på lördagen.

Kvinna gråter omringad av poliser under demonstration i Paris 21.9.2019.
Bildtext De gula västarna protesterar mot ojämlikheten i Frankrike.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

– Vi samlas helt enkelt för att säga att vi inte klarar oss. Det här är inte bara mot presidenten, det är mot hela systemet, säger en kvinnlig demonstrant.

President Emmanuel Macron har tidigare gjort flera eftergifter åt de gula västarna, däribland ett paket på tio miljarder euro för att stärka konsumenternas köpkraft, men nu gror missnöjet mot honom igen på grund av hans reformplaner för pensionssystemet.

I en intervju med tidskriften Time sade Macron nyligen att proteströrelsen varit "bra för honom", att den tvingat honom att lyssna och kommunicera bättre.

– Min utmaning är att lyssna på folket bättre än jag gjorde i början, sade Macron.

Källor: AFP, France 24, Reuters

Diskussion om artikeln