Tysklands skogar torkar bort - nu fruktar man en liknande skogsdöd som på 80-talet
Stora delar av skogarna i centrala Tyskland lider svårt av de senaste två somrarnas torka. Läget förvärras av skadeinsekter som sprids i skogarna. Fyrtio år efter att sura regn förstörde tyska skogar talar man nu om en ny skogsdöd.
Det är först när man tittar upp i trädtopparna som man märker att något inte stämmer.
Trädkronorna är inte alls så täta som de borde vara den här tiden på året och med jämna mellanrum hittar man döda träd.
Trots att de här lövträden i nationalparken Hainich borde vara av segt virke, märker man att träden inte mår bra just nu.
– Redan fjolåret lämnade sina spår och i år har det bara blivit värre. Vi har fått allt för lite regn och temperaturerna har varit betydligt högre än vanligt, säger nationalparkschefen Manfred Grossmann.
Han säger att det främst är träden i de annars rätt så torra västra delarna av nationalparken som har lidit värst.
– Där har vi större områden med döda träd, vilket är mycket ovanligt då boken är ett träd som klarar av det mesta.
Soldater mot barkborrar
För nationalparken vars bokurskogar finns med på Unescos lista över världsnaturarv är torkan ändå inget direkt problem.
I de omkringliggande stora granskogarna i delstaten Thüringen är det däremot kris.
– Där har vi stora områden med döda träd som har angripits av skadeinsekter, vilket leder till stora ekonomiska förluster för skogsägarna, säger Grossmann.
Sedan en tid tillbaka hjälper soldater från Bundeswehr till med att bekämpa de granbarkborrar som angriper de döda träden i skogarna i delstaterna Thüringen, Sachsen och Sachsen-Anhalt.
Också i delstaten Niedersachsen kämpar man med döende skogar och barkborrar, men här har man hittills valt att inte be försvaret om hjälp.
En andra skogsdöd
De döende skogarna har ändå blivit en politisk fråga, inte minst i Thüringen där det ordnas delstatsval i slutet av oktober.
I Berlin ordnar jordbruksminister Julia Klöckner nu på onsdag ett högsta rangens ”skogsmöte” där man ska fundera över hur skogsägare ska ersättas och hur det ska gå vidare med den tyska skogen.
Man talar nämligen redan nu om en andra skogsdöd och jämför med situationen på 1980-talet.
– Jag anser att situationen är värre nu. När det gällde de sura regnen på 80-talet, visste man precis vad som måste göras. Det gällde då att rena utsläppen från bilar, industri och kolkraftverk, säger Manfred Grossmann.
– Klimatförändringen däremot kräver nu betydligt mer omfattande åtgärder för att stoppas. Åtgärder som kommer att förändra vår ekonomi och livsstil.
Oviss framtid
Vad som kommer att hända med de tyska skogarna om de torra somrarna blir fler kan nationalparkschefen ändå inte säga.
– Förändringarna har varit så snabba att de flesta nu inte kan annat än fråga sig hur det kommer att gå vidare, säger Grossmann.
I nationalparken passar man förstås på att utnyttja situationen för forskning och därigenom eventuellt hitta lösningar.
– I det här skedet kan nog ingen säga hur framtidens skog ser ut. Själv anser jag att mer blandskogar skulle vara ett steg i rätt riktning i motsats till de enhetliga granskogar som under tidernas gång har blivit allt mer dominerande.
– Men förändringarna i klimatet tvingar oss förstås också att ställa oss frågan i vilken mån och på vilket sätt skogsbruk överhuvudtaget är möjligt i framtiden, säger Manfred Grossmann.