Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland kämpade, men räckte inte till – Frankrike starkare i EM-åttondelsfinalen

Från 2019
Volleybollspelaren Stephen Boyer slår en boll över nätet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Understödda av en högljudd hemmapublik blev Frankrike en för svår nöt att knäcka för Finlands herrlandslag i volleyboll. Fransmännen avancerar till EM-kvartsfinal efter att ha vunnit med 3–0 (25–16, 25–23, 25–21).

Frankrike, EM-guldmedaljörer år 2015, blev som väntat en tuff motståndare för de finländska volleybollherrarna.

Det första setet i franska Nantes slutade i klara 25–16, men i det andra setet bjöd Finland bättre upp till kamp. Finland hade i flera skeden en ledning på fyra poäng, men till slut var Frankrike vassare med 25–23.

Finland hängde med motståndaren i ungefär hälften av det tredje setet. Därefter drog Frankrike ifrån. Finland lyckades rädda tre matchbollar, men därefter säkrade Frankrike vinsten med 25–21 i vad som blev Finlands sista set i turneringen.

Förlusten till trots var Finlands chefstränare Joel Banks nöjd.

– Vi spelade väldigt bra. Frankrike är som Ryssland; mycket bättre än oss just nu. Vi kan vara stolta över spelarna, men idag mötte vi på ett lag som är bättre än oss, kommenterade britten för Yle.

Banks kontrakt fortsätter till EM år 2021 (som Finland är med och arrangerar), men både Banks och förbundet har en klausul som möjliggör att avbryta kontraktet efter årets EM.

Chefstränaren själv tänker fundera på sin framtid.

– Denna sommar har varit en fin erfarenhet. Jag ska under de kommande dagarna överväga vad som är bäst för mig.

Diskussion om artikeln