Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjetjenien tar påståenden om förföljelser med en axelryckning – "Här finns ingen LGBT-minoritet, så det kan inte förekomma våld mot dem"

Från 2019
Uppdaterad 22.09.2019 10:16.
Ramzan Kadyrov klappar i händerna.
Bildtext Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov har förnekat att homosexuella alls existerar i landet.
Bild: All Over Press

Frågan om förföljelser av sexuella minoriteter i Tjetjenien aktualiserades igen på lördagen då Europarådets representant besökte Moskva och tjetjenska Groznij. Tjetjenien blånekar ändå till misstankarna.

Europarådets representant, den tyske socialdemokraten Frank Schwabe, följer upp misstankar som härrör från 2017, då homosexuella män berättade hur de hade torterats av tjetjenska myndigheter.

- Det här är väldigt allvarliga misstankar om övergrepp mot kvinnor, mot LGBT-personer och om olagliga gripanden. Det här är någonting vi inte kan acceptera, sade Schwabe.

Ryska LGBT-grupper rapporterade i januari i år att det förekom nya systematiska övergrepp.

Ett avtalat möte mellan Schwabe och Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov blev inte av, men Kadyrov avfärdade nyligen misstankarna i ett meddelande på Telegram.

"Det finns inte LGBT-personer i Tjetjenien"

På Telegram konstaterade Kadyrov att i Tjetjenien "gifter sig män med kvinnor och kvinnor med män. Så har det varit i tusentals år och så kommer det alltid att vara, oavsett vad väst säger åt oss."

Europarådets Frank Schwabe hade ändå ett möte med tjetjenska tjänstemän, som upprepade samma budskap.

Frank Schwabe håller tal.
Bildtext Europarådets Frank Schwabe välkomnade att myndigheterna var "villiga att diskutera svåra frågor".
Bild: EPA

- De sade att det inte finns LGBT-personer i Tjetjenien och att det därför inte kan förekomma något våld mot dem, återgav Schwabe om mötet till nyhetsbyrån AFP.

Trots att mötet med Kadyrov inte blev av, tyckte Schwabe ändå att träffen med tjänstemännen var symboliskt viktigt för återupprättandet av en dialog.

Europarådets besök till Ryssland var det första i sitt slag sedan Ryssland återvände till Europarådets parlamentariska församling (se artikel nedan) i juni, och det första besöket till Tjetjenien på nio år.

Schwabe fick ändå inte intrycket att Moskva gör tillräckligt vad gäller brott mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien. Tjetjeniens ledare Kadyrov står Rysslands president Putin mycket nära.

- Moskva har undertecknat Europakonventionen, de är förpliktade att följa reglerna i hela sitt land, sade Frank Schwabe.

Källa: AFP