Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO befarar att Tanzania döljer misstänkta fall av ebola: "Ingen information trots flera begäranden"

Från 2019
Uppdaterad 23.09.2019 06:42.
Hjälparbetare som gräver gravar för ebolaoffer.
Bildtext Det pågående ebolautbrottet i Kongo Kinshasa och Uganda har krävt över 1 200 dödsoffer.
Bild: HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

Världshälsoorganisationen WHO anklagar Tanzania för att hemlighålla uppgifter om misstänkta ebolafall i landet.

WHO säger sig ha fått uppgifter den 10 september om ett möjligt fall av ebola i Tanzanias största stad Dar es Salaam, men man har inte fått någon officiell information av myndigheterna.

Tanzaniska hälsovårdsmyndigheter meddelade för drygt en vecka sedan att man inte har påträffat ebola i Tanzania, men de vägrade samtidigt att låta WHO testa misstänkta smittade.

I torsdags fick WHO inofficiell information om att den misstänkta ebolapatienten skulle ha satts i karantän i Dar es Salaam tillsammans med personer som patienten hade haft kontakt med. Men WHO har inte fått testa patienten eller de andra isolerade personerna.

Patienten reste enligt WHO vitt omkring landet och befaras ha varit i kontakt med ett stort antal personer. Det kan röra sig om Tanzanias första fall av ebola och "risken anses därför vara mycket hög på nationell nivå", så som WHO uttrycker det.

- Till dags dato har de kliniska detaljerna från utredningen av patienterna, inklusive laboratorietest, inte delgetts WHO, klagar organisationen i ett uttalande.

Två andra fall?

WHO har också fått tips om ytterligare två misstänkta fall i Tanzania och vill ha mer information om dem också.

- WHO har inte fått tilläggsinformation av myndigheterna trots flera begäran, säger WHO som beklagar att man därför inte kan fastställa sjukdomsorsaken.

Det pågående ebolautbrottet i Tanzanias grannland Kongo Kinshasa, har krävt över 2 100 dödsoffer. Viruset har också spritts till Uganda där fyra personer har avlidit i den dödliga blödarsjukan.

Den pågående ebolaepidemin är den näst värsta någonsin, efter utbrottet i Guinea, Sierra Leone och Liberia från år 2014 till år 2016.

Utbrottet i Västafrika krävde omkring 11 000 dödsoffer och utlöste panik världen över.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln