Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-stjärnorna med världsrekordpotential – Yle Sporten listar de hetaste friidrottarna i Doha

Från 2019
De fem största stjärnorna i friidrotts-VM 2019.
Bildtext Pallar superstjärnorna för VM-trycket i Doha?
Bild: AOP

Marie-José Pérecs arvtagare, mångkampsfantomen, häckstjärnan och två spänstfenomen. Friidrottsexperten Otto Ylöstalo lyfter fram fem superstjärnor som förväntas lysa allra klarast under VM i friidrott i Doha.

Lägg namnen Miller-Uibo, Mayér, Muhammad, Rojas och Echevarría på minnet.

Shaunae Miller-Uibo, Bahamas

Gren: 400 meter
Säsongsbästa: 49,05
Meriter: OS-guld 2016, VM-silver 2015, VM-brons 2017 (200 meter)

Shauene Miller-Uibo, sprinter från Bahamas
Bild: AOP

Otto Ylöstalo: Frågan är snarast hur snabbt hon kommer att löpa i Doha än om hon kommer att vinna. Det kommer att gå undan.

Liksom Marita Koch och Marie-Jose Pérec i tiderna så håller hon yttersta världsklass på både 200 och 400 meter. Dessvärre kan hon inte delta i både 200 och 400 meter i Doha eftersom finalerna går samma dag.

Pérec och Michael Johnson fick kämpa för att tidtabellerna i VM och OS skulle möjliggöra att de kunde delta i både 200 och 400 meter.

Det är intressant att det är så för det händer väldigt sällan att någon skulle kombinera exempelvis 400 och 800 meter. Däremot är det vanligt att idrottare kombinerar 100 och 200 meter eller 200 och 400 meter.

Det känns otaktiskt att 200 och 400 meter krockar i Doha. Jag tror många skulle gärna ha sett mer av Shaunae Miller-Uibo, för hon är den intressantaste sprintern för tillfället.

Kevin Mayér, Frankrike

Gren: Tiokamp
Säsongsbästa: Inga tävlingar
Meriter: Världsrekordhållare (9126 poäng), VM-guld 2017, OS-silver 2016

Kevin Mayer, fransk tiokampare
Bild: AOP

Otto Ylöstalo: Kevin Mayér har inte gjort en enda tiokamp i år, men i de tävlingar han ställt upp i har han visat minst lika goda takter som i fjol då han satte världsrekord. Han har gjort personliga rekord i kula och 110 meter häck i sommar.

Hans fysiska egenskaper är på samma nivå som i fjol, men vi ska komma ihåg att hans världsrekordserie var nästan perfekt. Världsrekord blir det knappast, men mästerskapsrekordet har han inom räckhåll. Det skulle betyda omkring 9050 poäng, vilket skulle ha varit världsrekord i fjol.

Det är bara stavhoppet som känns aningen svagare än i fjol. Han är en duktig stavhoppare men han har ibland små problem i grenen.

Mayér känns som en överlägsen mästarkandidat. Kanadensaren Damian Warner är den enda som kan utmana honom.

Dalilah Muhammad, USA

Gren: 400 meter häck
Säsongsbästa: 52,20 (världsrekord)
Meriter: OS-guld 2016, VM-silver 2013 och 2017

Dalilah Muhammad, amerikansk häcklöpare

Otto Ylöstalo: Amerikanerna har en fördel av att VM går sent. De har fått en längre paus än normalt efter de amerikanska mästerskapen som ju samtidigt fungerar som VM-uttagningar. Nu kan de bygga upp en ny formtopp.

Muhammad vann OS-guld i Rio och silver i London, så hon vet hur man löper fort i mästerskap. Hon utmanas av sina landsmän Sydney McLaughlin och Ashley Spencer. McLaughlin löpte säsongsbästa i Diamond League-galan i Zürich, så hon har visat bäst höstform.

Damernas 400 meter häck är en given höjdpunkt under VM.

Yulimar Rojas, Venezuela

Gren: Tresteg
Säsongsbästa: 15,41
Meriter: VM-guld 2017

Yulimar Rojas, trestegshoppare från Venezuela
Bild: AOP

Otto Ylöstalo: Yulimar Rojas har hoppat 15,41 i sommar så hon är bara nio centimeter från Inessa Kravets världsrekord. Hon är alltså nära men vi ska minnas att det var hennes överlägset längsta hopp någonsin. Hennes näst bästa notering är 15,11.

Men Rojas är stor förhandsfavorit. Hon är den enda som hoppat över 15 meter i år och hon har dessutom gjort det fem gånger.

Trestegstävlingar tänder ofta till i stora mästerskap för det blir en så stor press och laddning. Ofta brukar åtminstone någon lyfta sin nivå.

Hennes svaghet är att skillnaden mellan hennes bästa hopp och näst bästa är stort. Vi ska inte förvänta oss ett världsrekord även om hon är den som kanske ligger närmast till hands i Doha. Hennes världsrekordpotential är till och med större än Karsten Warholms och Rai Benjamins.

Juan Miguel Echevarría, Kuba

Gren: Längdhopp
Säsongsbästa: 865
Meriter: Inomhus-VM-guld 2018

Juan Miguel Echevarría, kubansk längdhoppare
Bild: AOP

Otto Ylöstalo: Echevarría kan hoppa ofattbart långt – han noterades för 892 redan i mars. Visserligen i för stark medvind. Det är det längsta hoppet sen Ivan Pedrosos tider.

Echevarrías potential är enorm men man bör komma ihåg att hans teknik är känslig. Hans ansats och avstamp är oortodox. Han springer genom plankan, vilket innebär att han måste träffa den perfekt.

Han känns ganska överlägsen men om han ska ta sin första stortävlingsmedalj utomhus måste tekniken och ansatslöpningen fungera.

Diskussion om artikeln