Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Staden ville bekämpa vresrosor med giftet glyfosat – invånarna stoppade planerna och rensar nu parkerna för hand med talkokraft

Från 2019
Uppdaterad 23.09.2019 02:17.
I Pargas ordnades det ett vresrostalko
Bildtext Stina Liman och Mathias Johnson är initiativtagarna bakom talkogruppen som tar bort vresrosrötter ur Ankarparken i Pargas.
Bild: Andy Ödman/Yle

Då Pargas stad meddelade att man kommer att använda sig av växtgiftet gyfosat mot den invasiva växten vresros så uppstod det en folkstorm i Pargas. Invånarna ville inte ha giftet i sina parker där barnen leker.

Responsen från invånarna fick staden att ändra sitt beslut och man beslöt att inte använda gyfosat utan istället försöka bli av med vresrosen på mekanisk väg.
För att ro det projektet i hamn, diskuterade man med stadens invånare om de ville hjälpa till på frivillig basis.
Staden lovade att bidra med arbetsredskap och instruktioner om hur man rensar bort vresrosrötter.

Bäst att samarbeta med staden

Mathias Johnson och Stina Liman tyckte att det lät som en bra idé att hjälpa staden att bli av med vresrosen. De gjorde ett upprop på Facebook och samlade ihop ett talkogäng som anföll vresrosrötterna med stadens sekatörer på söndagen. Själva vresrosbuskarna hade stadens anställda huggit ned på förhand.

- Jag tycker att det var fint av staden att ge oss invånare möjligheten att ta hand om någonting på ett miljövänligare sätt, säger Liman.

- Vi vill inte låta gifter rinna ut i grundvattnet och i Sundet som är här alldeles intill. Jag förstår dessutom att det är ett jättejobb för stadens anställda att göra det här, det skulle aldrig gå – därför samlade vi det här talkogänget.

Men är det invånarnas uppgift att sköta stadens sysslor på frivillig basis?

- Jag ser det inte som att det nödvändigtvis är stadens uppgift att göra det här. De hade ju tänkt göra det med hjälp av gifter och det ville inte vi, så vi hjälper till på ett miljövänligt sätt. Kanske man tänker lite annorlunda här i skärgården och i en liten stad som Pargas, man hjälper varandra.

- Vi lämnar inte allt ansvar på staden utan vi bär alla ansvaret för skärgåden och för vår framtid, konstaterar Liman.

I Pargas ordnades det ett vresrostalko
Bildtext Vresrosen är en invasiv art i Finland.
Bild: Andy Ödman/Yle

Bra man kan hjälpa till på något sätt

Mathias Johnson tycker att det är roligt att det finns en möjlighet att samarbeta mellan staden och dess invånare. Han anser att det var i god anda som man kom överens om att inte använda glyfosat utan istället bilda en talkogrupp.

- Man ser och hör i media om så många olika problem som man inte kan påverka själv, men om man börjar focusera på sin egen närmiljö och hjälper till där man kan så får vi kanske färre problem, resonerar Johnson.

- Stadens tampas med ett utmanande ekonomiskt läge och det finns inte pengar till allt man skulle vilja göra. Glyfosat är kanske en billig väg att lösa problemet med vresrosor, men vi har så många känslor och mycket passion med i hela den här grejen att vi hellre löser det på ett mer miljövänligt och för staden mindre resurskrävande sätt.

Talkot uppmärksammar problemen med invasiva arter

Pargasbon Anne Muola tycker att söndagens talko är ett bra sätt att väcka en diskussion om skadeväxter och invasiva arter samt att uppmärksamma problemen med dem.

- Det finns massor av olika arter som potentiellt kan bli invasiva, liksom vresrosen, om till exempel klimatet blir varmare. Det här är ett sätt för var och en att börja fundera vad de kan göra i sin egen trädgård för att skydda sig mot invasiva växter och här har man möjlighet att diskutera med andra om fenomenet, säger Muola.

I Pargas ordnades det ett vresrostalko
Bildtext Anne Muola hjälper gärna till och rensar Ankarparken från vresros.
Bild: Andy Ödman/Yle

Muola tror också att talkot ger staden en tankeställare om hur man på ett bättre sätt i framtiden ska planera och sköta sina grönområden samt vad staden ska plantera i parkerna.

Diskussion om artikeln