Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran släpper den beslagtagna tankern Stena Impero enligt det svenska rederiet

Från 2019
Uppdaterad 22.09.2019 17:23.
Bild på tankern Stena Bulk som beslagtogs i Hormuzsundet.
Bildtext Iran lade beslag på den svenskägda oljetankern Stena Impero i Hormuzsundet den 19 juli
Bild: EPA-EFE/TOMMY CHIA

Iran kommer troligtvis att släppa den svenskägda oljetankern Stena Impero som beslagtogs i somras i Persiska viken. Det svenska rederiet Stena Bulk som äger tankern, säger att ett politiskt beslut har fattats i Teheran om att låta fartyget segla iväg.

– Vi har fått information nu på morgonen om att det verkar som att man ska släppa fartyget Stena Impero inom några timmar, säger Stena Bulks vd, Erik Hånell för Sveriges tv.

Stena Bulks talesman Will Marks lät aningen försiktigare och ville inte bekräfta uppgifter om att fartyget släpps på söndagen.

-Fartyget är fortfarande beslagtaget och förhandlingar pågår. Vi kan inte bekräfta något tills vi har fått en officiell bekräftelse och fartyget har lyft ankar, säger Will Marks.

Iran lade beslag på tankern som seglar under brittisk flagg, den 19 juli. Enligt Iran ska fartyget ha befunnit sig på iranskt vatten när det passerade Hormuzsundet, något som både Storbritannien och Stena Bulk förnekar.

Iran beslagtog fartyget Stena Impero den 19 juli 2019 - Spela upp på Arenan

Det är mer troligt att fartyget beslagtogs på grund av den upptrappade spänningen mellan Iran och Storbritannien.

Britterna hade före det lagt beslag på den iranska tankern Grace 1, som misstänktes transportera olja till Syrien i strid med EU-sanktioner.

Iranskägda Grace 1 beslagtogs av Storbritannien utanför Gibraltar.
Bildtext Grace 1 utanför Gibraltar där Storbritannien lade beslag på fartyget i somras
Bild: EPA-EFE/A. CARRASCO RAGEL

En domstol i Gibraltar beslöt i augusti att den iranska tankern fick segla vidare och det beslutet gav Iran en ursäkt att i gengäld ge efter vad gällde Stena Impero.

Iran meddelade nyligen att rättsprocessen mot Stena Impero kunde påskyndas efter beslutet i Gibraltar och sju av de 23 besättningsmännen ombord, frigavs kort efter beskedet.

Utrikesminister Margot Wallström bekräftade då att Sverige hade dagliga kontakter med Iran på hög politisk nivå.

Stena Impero har legat för ankar i hamnstaden Bandar Abbas sedan den 19 juli, tillsammans med besättningen som kommer från Ryssland, Indien, Lettland och Filippinerna.

Men allt är inte ännu klappat och klart, varnar även Stena Bulks vd.

– Vi hoppas (att fartyget) kan komma iväg inom några timmar, men vi vill inte ta ut något i förskott. Vi vill se att fartyget seglar ut från iranskt territorialvatten, säger vd Erik Hånell till SVT.

Källor: SVT, Reuters

Diskussion om artikeln