Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Foleyljuden till science fiction-filmen Ad Astra gjordes i en studio i Karleby

Från 2019
En astronaut på avstånd blickar ut över det karga Marslandskapet.
Bildtext Scen från Ad Astra
Bild: Twentieth Century Fox

Foleyljuden - alltså effektljuden - i den amerikanska storfilmen Ad Astra har gjorts i Finland. Det är den prisbelönta foleyartisten Heikki Kossi, foleyklipparen Pietu Korhonen och ljudteknikern Kari Vähäkuopus som ligger bakom dem.

Filmens huvudroll spelas av Brad Pitt, för regin står James Gray. I filmen letar astronauten Roy McBride efter sin far i yttre rymden och möter också ett av de största hoten som mänskligheten stått inför.

Heikki Kossi i Karleby har arbetat med många internationella filmer. Ad Astra är en av de största utmaningar som han haft.

En korthårig medelålders man tittar in i kameran. Han är klädd i en blå täckjacka.
Bildtext heikki Kossi
Bild: Yle/Juha Kemppainen

- Det här har nog varit ett av de arbetsdrygaste uppdragen. En scifi-film har alltid sina utmaningar, eftersom man ska göra ljud från framtiden - ljud till saker som man aldrig har sett eller upplevt.

Foleyljud är ljuden av fotsteg, kläder, föremål och annat som syns i en film. Ljuden sätts på i efterhand, efter filminspelningen. Namnet kommer från Jack Foley, en amerikansk pionjär inom just ljudläggning.

Arbetet inleddes med samtal med regissören och ljuddesignern. Det handlade inte om hurudana skor Brad Pitt skulle ha på sig, eller hur högljudda eller tysta ljuden skulle vara, utan om vad regissören ville säga med filmen.

- En av de första saker som regissören James Gray sa var att han ville höra något som han aldrig har hört förut. Då fick vi ju nog fundera att vad kunde det vara?

Då effektljuden gjordes fick man lov att arbeta utgående från rätt så "råa" bilder. Filmen innehåller en massa bildeffekter, men foleyartisterna hade inte tillgång till de färdigbehandlade bilderna.

Jämförelser med Gravity och Interstellar

Före arbetet med Ad Astra pratade Heikki Kossi med Nicolas Becker, som gjorde foleyljuden till filmen Gravity. Becker gav en del goda råd.

En sak som Ad Astra och Gravity har gemensamt är att de visar hur karaktärerna upplever saker inifrån sin rymddräkt. Filmen handlar långt om Brad Pitts karaktärs subjektiva upplevelser.

- I Gravity görs det här mycket bra, säger Heikki Kossi: till exempel om rymdskeppet vibrerar så känner du det, men hör du det också?

Brad Pitt ser bekymrad ut i astronautdräkten.
Bildtext Hur låter saker då man är iklädd en rymddräkt?
Bild: Twentieth Century Fox

Ad Astra har också jämförts med filmen Interstellar. Den filmens foleyljud gjordes av John Roesch, som Heikki känner mycket väl. De har tidigare diskuterat arbetet med Interstellar, men inför Ad Astra har de inte utbytt några tankar.

Vid tiden för intervju hade Heikki inte ännu hört den slutliga ljudmixen, men både regissören och ljuddesignern hade gett positiv respons på foleyljuden.

Ett nöje att göra foleyljud för en bra skådespelare

Även om en foleyartist inte fysiskt befinner sig på samma plats som skådespelarna så förmedlas agerandet genom bilderna.

Heikki har tidigare arbetet med filmen "De bedragna", med Nicole Kidman i huvudrollen. Känslan han fick av Ad Astra var samma som med den filmen.

- Det känns bra att se strålande skådespelararbete. Då en bra skådespelare kommer i bild så känns karisman fastän de inte gör någonting.

Heikki Kossi har tre gånger tidigare varit nominerat för Golden Reel-priset (som delas ut för bland annat foleyljud), men han vill inte spekulera kring hur det kan gå med den här filmen.

- Det är inte för det som jag gör det här arbetet, säger han.

Artikeln är en översättning av artikeln"Brad Pittin tähdittämän Ad Astran foley-äänet syntyivät Suomessa – erityisen haastavaa on luoda ääniä asioille, joita ei vielä ole", skriven av Minna Salomäenpää. Översättning av Roger Källman.

På andra språk

Diskussion om artikeln