Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iran ger med sig – kvinnor välkomna till fotbollsläktarna efter nästan 40-årigt förbud

Från 2019
Uppdaterad 23.09.2019 14:34.
Iranska fotbolssupportrar gör hjärtan.
Bildtext Iranska fotbollsfans under matchen mellan Iran och Marocko vid fotbolls-vm i Ryssland 2018. Iran besgerade Marocko med 1-0 i gruppspelet.
Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

Iranska myndigheter har gått med på det internationella fotbollsförbundet Fifas krav och kommer att tillåta kvinnor på läktarna när landet spelar VM-kvalmatch i oktober. Kvinnor har varit förbjudna på landets fotbollsläktare sedan år 1981.

Det var i mars som en iransk kvinna försökte ta sig in på sitt favoritlag Estighlals match, utklädd till en man. Den 29-åriga kvinnan blev ändå arresterad utanför arenan.

Kvinnan riskerade ett fängelsestraff på upp till två år, men hann aldrig få ett straff. Innan sin rättegång i början av september tände hon nämligen eld på sig själv utanför ett domstolshus och avled.

Nu har Iran svarat på Fifas påtryckningar gällande förbudet och enligt Fifas ordförande Gianni Infantino är kvinnor välkomna när landslaget ska spela VM-kval i oktober.

– Vi har garanterats att kvinnor ska få komma in på arenan när Iran spelar nästa landskamp, sade Infantino på en presskonferens.

Iranska kvinnor har inte haft tillträde till läktarna sedan 1981, förutom några undantag.

– Det här har inte hänt på 40 år, förutom några undantag, men det är viktigt att ta nästa steg, fortsatte Infantino.

Iran möter Kambodja i form av en VM-kvalmatch den 10 oktober.

Källa: AP

Diskussion om artikeln