Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ferraris framfart förvånar – Yle Sportens expert förustpår tuffa diskussioner hos både Ferrari och Mercedes: "Leclerc får lugna ned sig lite"

Från 2019
Uppdaterad 22.09.2019 23:27.
Charles Leclerc och Sebastian Vettel blickar åt sidan.
Bildtext Charles Leclerc var inte alltför nöjd med att förlora segern till stallkamraten Sebastian Vettel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Deltävlingen i Singapore blev ett svidande nederlag för Mercedes. Det säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens, som passar på att jämföra Charles Leclercs och Valtteri Bottas situationer sinsemellan.

Sebastian Vettel vann och Charles Leclerc blev tvåa. Ferrari stod för en fullträff i dagens F1-deltävling i Singapore.

Yle Sportens expert Fredrik af Petersens säger att dagens resultat säkerligen kom som en överraskning för Mercedes-stallet, som missade pallen för blott andra gången i år.

Varför dominerar Ferrari just nu?

– Det frågar sig nog Mercedes också just nu; varför de fick stryk ännu en gång, det hade de säkert inte räknat med. I alla prognoser och artiklar inför tävlingen var ju Mercedes den stora favoriten, framförallt Lewis Hamilton. Men det blev ett svidande nederlag för dem, säger af Petersens.

– Det började ju redan i kvalet när Charles Leclerc till allas stora överaskning tog pole position före Hamilton. Sedan blev ju Mercedes helt enkelt frånkörda i loppet, utav både Vettel och Leclerc. Det blev nog surt för dem, de har nog i kväll, eller i natt rättare sagt, en lång överläggning om vad som gick fel i loppet och varför de förlorade igen.

af Petersens menar att resultatet i Singapore var tväremot vad förhandsspekulationerna byggde på.

– Det intressanta med loppet tyckte jag att var att Mercedes var den stora favoriten tack vare en bättre aerodynamik, antalet hästkrafter skulle inte spela någon större roll.

– Men det visade sig vara tvärtom och det var faktiskt mycket förvånande. Ferrari slog Mercedes för tredje gången, så den stora frågan är om den trenden kommer att fortsätta, funderar af Petersens.

Valtteri Bottas kör i en kurva.
Bildtext Jobbig helg för Bottas i Singapore.
Bild: imago images/Action Plus/ All Over Press

Ville Ferrari skänka Vettel segern?

Sebastian Vettel stal åt sig ledningen tack vare en lyckad depåtaktik. Stallkamraten Charles Leclerc såg allt annat än lycklig ut när han steg upp ur sin bil efter loppet.

Enligt af Petersens kan man se på depåtaktikerna ur flera synvinklar.

– Om vi börjar med Leclerc så är jag övertygad om att han skulle ha vunnit loppet. Han ledde och visste att det är svårt att köra om på banan, bara man håller Vettel bakom skulle vinsten vara säkrad.

– Men helt plötsligt kallar Ferrari in Vettel på en så kallad undercut. Då låg han på tredjeplats, men kommer till slut ut som ledare och sedan har Charles inte en chans att komma om honom.

Ferraris F1-team i ett lagfoto efter ett lyckat race i Singapore.
Bild: xpbimages.com

Experten spekulerar i att taktiken kan ha varit en tjänst från stallets sida gentemot den rutinerade tysken.

– Den andra synvinkeln på det hela är att man gjorde detta för att få Sebastian på gott humör, därför att han fått mycket kritik på den senaste tiden. Jag ska inte säga att han varit deppad, men han har inte varit på gott humör i alla fall. Med den här segern, när man såg chansen att kalla in honom och kanske på det sättet skänka honom en seger, så förbättrar man hans humör, tror af Petersens.

– Officiellt säger man att man kallade in honom för att man såg att man kunde få en stor fördel mot Lewis Hamilton.

af Petersens påpekar att Vettel med dagens insats fortfarande ligger ovanför Leclerc i hierarkin.

– Vettels standard är fortfarande att han är nummer ett i teamet. Med den här segern får man väl säga att han är teamledare igen och att Leclerc får lugna ned sig lite med att ta över den platsen.

– En sak är säker, Leclerc var sur och sade att de skulle prata om det här efter loppet (Vettels undercut, red. anm.), så det blir nog en ganska tuff diskussion inom Ferrari i natt.

”Måste ha svidit för Bottas”

Valtteri Bottas slutade femma och påminde i intervjun efter loppet om att ett dåligt tidskval sätter sina spår i tävlingsresultatet. af Petersens jämför Bottas med Leclerc.

– Jag tycker att det fanns en liknande situation för Bottas som det fanns för Leclerc. Teamet gav honom en order att under ett par varv inte köra för fort och anledningen var helt enkelt att Lewis skulle vara före Valtteri även efter brittens depåstopp. Valtteri slog av på takten rejält.

– Helt schysst tycker jag inte att det är, men teamorder är teamorder och Valtteri är ju en lagspelare. Det måste ha svidit för honom att slå av på takten, säger af Petersens.

Kimi Räikkönen lämnar sin söndriga bil.
Bildtext Kimi Räikkönen tvingades avbryta.
Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press

Kimi Räikkönen hade känn på poängplaceringar, men fick problem efter att säkerhetsbilen avlägsnat sig för den andra gången och fick till slut sin bil förstörd av Daniil Kvjat.

En kollision som var helt och hållet ryssens fel, om man frågar Fredrik af Petersens.

– Jag vet inte vad Kvjat tänkte på, han kom ju alldeles för snabbt in i kurvan och använde helt enkelt Kimi som bromskloss för att själv inte åka in i muren.

– Det var en mycket dum manöver som ryssen gjorde där och tyvärr blev det inga poäng för Kimi igen. Jag tror till och med att det kunnat bli en sjunde eller åttonde plats, men Kvjat satte stopp för de planerna, säger af Petersens.

Diskussion om artikeln