Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjäreborgs moderbolag Thomas Cook i konkurs – Operation Matterhorn ska ta hem 150 000 strandade turister

Från 2019
Uppdaterad 30.10.2019 14:20.
Människor står och köar vid en incheckningsdisk vid flygplatsen Stansted i Storbritannien.
Bildtext Över 600 000 turister som befinner sig utomlands berörs direkt av Thomas Cooks konkurs.
Bild: /All Over Press

Ett av världens största reseföretag, brittiska Thomas Cook har kollapsat. Thomas Cook och den brittiska luftfartsmyndigheten CAA (Civil Aviation Authority) meddelade om bolagets konkurs tidigt på måndag morgon.

Konkursen ställer till det också i Finland. Resebyrån Tjäreborg meddelar att alla flyg som flygs av bolagets flygbolag Thomas Cook Airlines Scandinavia ställs in på måndag.

Konkursen blev ett faktum efter söndagens extrainkallade krismöte med aktieägare och fordringsägare, som inte lyckades lösa företagets ekonomiska problem.

Thomas Cook som också äger finska Tjäreborg, hade behövt 200 miljoner pund för att klara av den akuta krisen, men den brittiska regeringen vägrade att backa upp bolaget i det här skedet.

Företaget var därför tvunget att meddela att all verksamhet i Storbritannien upphör.

”Den brittiska verksamheten har upphört med omedelbar verkan och alla framtida flygningar och semesterresor har avbrutits”, skriver företaget på sin hemsida.

- Jag vill be om ursäkt av våra miljoner kunder och tusentals anställda, våra leverantörer och samarbetspartners som har stött oss i många år, konstaterade bolagets vd Peter Frankhauser.

- Jag och resten av styrelsen beklagar djupt att vi inte lyckades. Det här är en sorglig dag för företaget som införde banbrytande paketresor för miljoner kunder.

Konkursen innebär att bolagets 21 000 anställda världen över, inklusive 9 000 i Storbritannien, förlorar sina jobb. Företagets fyra flygbolag upphör genast med sin verksamhet.

Operation Matterhorn

Det främsta omedelbara målet blir nu att ta hem 150 000 strandade brittiska turister från resmål i Europa, Asien, Afrika och Karibien.

Thomas Cook har sammanlagt 600 000 kunder utomlands, vilket innebär att man måste inleda en enorm samarbetsoperation mellan olika resebyråer samt flyg- och försäkringsbolag världen över.

Tomas Cook och luftfartsmyndigheten CAA har inlett vad som kallas Operation Matterhorn för att ta hem bolagets kunder inom de närmaste två veckorna.

Några män lastar ett Airbus A320-flygplan tillhörande Thomas Cook vid flygplatsen Stansted.
Bildtext Thomas Cooks fyra olika flygbolag upphör genast med sin verksamhet
Bild: /All Over Press

I Tyskland som är ett populärt resmål bland bolagets brittiska kunder, är det försäkringsbolag som bär ansvaret för hemresan.

- En del störningar är oundvikliga med tanke på lägets omfattning, men CAA strävar efter att ta hem kunder så nära deras planerade datum som möjligt, säger luftfartsmyndigheten i ett uttalande.

De allra flesta brittiska kunder kan räkna med regeringens reseförsäkring som garanterar att turister utomlands kan flygas hem om deras resebyrå eller flygbolag går i konkurs.

Hålls som gisslan

Nu befarar man kaotiska scener över hela världen då till exempel hotell vill ha garantier att de får pengar som bolaget är skyldigt dem.

Under veckoslutet rapporterades det om hotellgäster i Turkiet, Grekland, Gambia och på Goa som i praktiken hålls som gisslan av hotellägare som är rädda om sina pengar.

Konkursen kan också få allvarliga följder för turismindustrin i länder som Spanien, Grekland och Turkiet.

Thomas Cook grundades redan år 1841 då det inledde sin verksamhet med tågutflykter, men bolaget drevs till slut i konkurs eftersom det inte klarade av sina skulder på 1,7 miljarder pund.

Bolaget fick nyligen ett krislån på 900 miljoner pund, men inte heller det räckte till.

Thomas Cook har själv angett flera olika orsaker till sina problem; främst den hårdnande konkurrensen då folk köper sina resor och hotell på nätet samt geopolitiska omställningar så som brexit som skapar oro både bland företag och kunder.

Oväntade väderfenomen så som fjolårets europeiska värmebölja bidrog också till det dåliga resultatet som ledde till bolagets plötsliga kollaps.

Källor: Reuters, the Guardian

Är du strandsatt på grund av konkursen? Hör gärna av dig till oss på adressen nyheter@yle.fi.

Diskussion om artikeln