Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hyran blev för hög - Luckan i Åbo flyttar bort från sin synliga plats

Från 2019
En cykel och en gul byggnad.
Bildtext Gillesgården i Åbo.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Informationscentret Luckan flyttar permanent till Gillessalen vid Svenska Gården i Åbo. Övriga föreningar som tidigare utnyttjat salen får nu samsas om de utrymmen som blir kvar.

Luckan hade en synlig plats med stora skyltfönster ut mot Auragatan, mittemot Stadshusskvären.

Renoveringsarbete i Verdandi-husets bottenvåning där Luckan tidigare har haft sin lokal ledde till att Luckan i juni i år tillfälligt flyttade in i Gillessalen, som finns på innergården.

På tisdagen beslöt Föreningsrådets styrelse att Luckan permanent stannar i Gillessalen, eftersom hyran i den föregående lokalen skulle bli för dyr. Beslutet innebär att övriga föreningar som har haft behov av Gillessalen för sin verksamhet nu får samsas om de övriga utrymmen vid Svenska gården.

Kvinna som ler mot kameran.
Bildtext Pia Wolff-Helminen.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Enligt Pia Wolff-Helminen, som är Åbo Svenska Föreningsråds ordförande, borde det här inte innebära några större problem.

- Det kommer självklart inverka en del på verksamheten i gården, och det försöker vi på alla möjliga sätt planera om så att verksamheten ska kunna fortsätta möjligast optimalt i framtiden också, säger Wolff-Helminen.

Föreningarnas behov ses efter

Situationen är inte helt främmande, eftersom Luckan provisoriskt hållit till i Gillessalen sedan juni. Föreningar har därför redan tidigare behövt flytta en våning upp till Gallerisalen.

- Då har vi åtgärdat deras behov genom att skaffa fler skåp till dem, och nu tillfälligt så har vi skaffat en bur så att Blåslaget kan ha sina instrument och sina notställningar säkert bakom lås och bom, säger Wolff-Helminen.

Fungerat smidigt så här långt

Mikko Lagerspetz är dirigent för orkestern Blåslaget. Liksom Wolff-Helminen tror han inte att beslutet kommer att innebära några större problem för orkesterns fortsatta verksamhet.

Lagerspetz säger att det har fungerat bra för orkestern att hålla till i Gallerisalen sedan juni.

- Det har hela tiden fungerat ganska smidigt. Vi har inte behövt vänta på besked på om och när vi får någonstans att spela i, och om vi kan fortsätta på det här sättet uppe i Gallerisalen så är det inget problem för oss att i stället för att spela på första våningen göra det på andra, säger Lagerspetz.

Byggarbetsplats vid Svenska Gården i Åbo.
Bildtext Byggarbete pågår vid Gillesgården.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Eftersom det ändå är flera olika föreningar som håller till i Svenska Gården ser Lagerspetz ändå att det finns en risk att det blir ont om träningstider.

- Jag kan föreställa mig att det kan bli tajt sedan med alla de här tiderna som grupperna behöver ha men åtminstone nu tycks det fungera så varför skulle det inte fungera i framtiden.

Tror inte att ska bli problem

Att Luckan nu förblir permanent i Gillessalen är positivt för Luckans del, säger verksamhetsledare Maria Svanbäck.

- Det verkar som att våra kunder hittar hit, säger hon.

Svanbäck är heller inte så orolig över föreningarna som hållit till i Gillessalen.

maria svanbäck vid luckan i åbo
Bildtext Maria Svanbäck.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

- Vi tror att vi ska få föreningarna att rymmas riktigt bra också i fortsättningen. Vi har till exempel i källaren nu ett utrymme som heter Spegelsalen som inte är i bruk just nu på grund av saneringsarbetet, men bara den tas i bruk så kommer vi nog att ha tillräckligt med utrymme för att alla våra föreningar ska kunna verka här, säger Svanbäck.

Svanbäck tror att Spegelsalen ska kunna tas i bruk senast i början av nästa år.

Kommer ni att samarbeta om utrymmet i Gillessalen med övriga föreningar?

- Ja, det kan finnas en möjlighet till det också. Vi har nog annars också erbjudit Luckans utrymmen om det till exempel är någon förening som vill ha något slags informationstillfälle, eller en vernissage eller utställning av något slag, säger Svanbäck.

Diskussion om artikeln