Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska resenärer vet inte hur de ska ta sig hem – mångas vinterresor riskerar gå i stöpet

Från 2019
Uppdaterad 23.09.2019 17:28.
Strand i Grekland
Bild: Yle/Anna Ruda

Rita Nordström-Lytz från Närpes har tillbringat de senaste två veckorna på Parga i Grekland. Resan har hon köpt av resebyrån Tjäreborg och hemresan är planerad till måndag kväll, men hur det går med den är nu osäkert. I oktober ska Tjäreborg inleda den här säsongens resor direkt från Vasa till Kanarieöarna.

Sedan Tjäreborgs moderbolag, resebyrån Thomas Cook, meddelade om sin konkurs på måndagen är osäkerheten stor kring hur det ska gå med Tjäreborgs planerade resor.

Rita Nordström-Lytz och hennes resesällskap hade på måndag morgon ännu inte fått någon information om situationen.

– Det var meningen att vi skulle åka hem ikväll. Det ser sämre ut med den saken nu.

Nordström-Lytz får sin information från tv-kanalen BBC.

– Det är ju nog researrangörens ansvar att se till att vi får information men i det här läget vet vi ingenting.

Senare på förmiddagen får resesällskapet besked av Tjäreborg att måndagens hemresa är inställd och att det är oklart när det blir i stället.

Men trots det tar inte Nordström-Lytz någon stress över omständigheterna.

– Vi försöker njuta av resten av tiden och så hoppas jag att vi kommer oss hem.

Nordström-Lytz konstaterar också att det inte går någon nöd på turisterna utan det är de lokala företagen som får ta den hårdaste smällen av situationen.

– Den största katastrofen är hur det här drabbar hotellen. Vår hotellmadame grät i morse och berättade hur många tusen euro de har utestående från Thomas Cook som de knappast får tillbaka någongång. Det är ledsamt och tragiskt för grekerna tycker jag. Vi lider ju ingen nöd, vi semestrar ju och far sedan hem till trygga, välorganiserade Finland, säger Nordström-Lytz.

Oklart hur det går med höstens resor från Vasa

Torsdagen den tionde oktober ska resebyrån Tjäreborg börja flyga charterturister från Vasa till Gran Canaria i Spanien.

Enligt resebyråns webbplats ska de flyga till Kanarieöarna fram till början på april då de börjar flyga turister till den grekiska övärlden, det ska de göra till början på maj.

Enligt Tjäreborgs webbplats börjar höstens och vinterns resor från Vasa bli fullbokade.

– Vi pratar nog om kanske 1000 passagerare per månad som faller bort, så att det är klart att det inverkar negativt, säger Peter Källberg, projektchef inom turism på Vasaregionens utvecklingsbolag Vasek.

Källberg säger att Tjäreborg är en ganska stor researrangör med stora passagerarvolymer.

Tjäreborg är inte den enda researrangören som ordnar charterflygningar från Vasa.

– Vi har ju den goda turen att vi har ett bra utbud från Vasa. Vi har många andra researrangörer som ordnar resor härifrån, säger Källberg.

Hoppas på andra researrangörer

Källberg hoppas nu på att de andra researrangörerna skulle kunna fylla tomrummet som Tjäreborg eventuellt lämnar efter sig.

– De kanske kan lägga in fler avgångar. Men det här kommer ju med ganska kort varsel och alla researrangörer har ju planerat sina resor och behöver i så fall få in extra kapacitet i form av flygstolar och hotellplatser.

Från Vaseks sida berättar Källberg att han kommer att ta kontakt med de övriga researrangörerna för att höra vilka möjligheter som finns.

Källberg berättar att resebyråer inte etablerar flyglinjer av sig själv, utan det kräver mycket arbete.

– De vill se hur marknaden ser ut, de vill ha siffror och underlag så det är ett långsiktigt arbete. Vi pratar nog om ett par-tre års arbete från det att samtalen inleds till att vi kanske har dem här. Men charterarrangörerna tittar också på varandra och om någon flyger från ett ställe och det ser ut att gå bra så kanske de andra också får upp ögonen.

Charterflygen från Vasa lyfter under hösten, vintern och våren och Källberg räknar med att ungefär 130 charterfly lyfter från Vasa under ett år.

– Under till exempel höstlovet lyfter ett charterflyg per dag.

Tjäreborg har inga charterflygningar från Karleby-Jakobstads flygplats.

Diskussion om artikeln