Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Handgranater, skjutövningar, bunkrar och gasmasker – vardagen på Nylands brigad ser exakt likadan ut för kvinnor och män

Från 2019
Uppdaterad 26.09.2019 20:09.
En ung kvinna med militärgrön uniform, i bakgrunden höstlöv.
Bildtext Celinn Westerholm vill att kvinnor som är intresserade av militärtjänst ska få all information de behöver. Därför startade hon ett instagramkonto vid namnet "tjejeriforsvaret".
Bild: Sofia Kajander / Yle

Flera kvinnor ger ett starkare försvar. Det anser i alla fall Celinn Westerholm som visar upp tjejernas vardag på Nylands brigad.

Kvinnorna utgör endast två procent av alla rekryter.

Instagramkontot “tjejeriforsvaret” gjorde sitt första inlägg i juni. Kontots skapare, jägare Celinn Westerholm, 20, från Esbo hoppas ge en detaljerad inblick i den kamouflagegröna vardagen för att sänka tröskeln för tjejer söka in till militärtjänstgöringen.

Instagramkontot, som görs i samarbete med Nylands brigad, ska råda bot på informationsbristen kring den kvinnliga militärtjänstgöringen.

– När jag själv sökte information hittade jag bara killars erfarenheter, så jag ville hjälpa andra kvinnor att hitta den information som jag själv sökte, säger Westerholm.

Hon vill normalisera det faktum att det finns kvinnor i försvarsmakten.

Westerholm visste redan på högstadiet att hon vill göra militärtjänstgöring. Men det var först efter att hennes bror tjänstgjort i Dragsvik för ett par år sedan som hon fick en mera konkret inblick i vardagen på garnisonsområdet.

– Då visste jag att det kommer att vara min grej.

Westerholm ska tjänstgöra i elva månader, eller 347 dagar, och när Yle Västnyland träffar henne har hon utfört 22 procent av tiden, visar en app i hennes mobiltelefon.

Hon menar att kvinnor beskriver upplevelsen i militären på ett annat sätt än män.

– Tjejer talar mera med känsla om hur det har varit. Själv var jag nervös över hur det skulle vara fysiskt. Man vill ju veta om kvinnor som varit här orkat med det.

Kvinnor och män tänker ändå olika och det behövs ett bredare perspektiv på saker och ting

― Celinn Westerholm

Den fysiska utmaningen är bara en av de myter instagramkontot vill ta kål på.

– Det är bara att söka, även om man är orolig för att man inte ska klara det fysiskt. Man komma hit fast med dålig kondis, för den blir bättre.

Kontot ger tips och råd som lämpar sig både för kvinnor och män: enkla instruktioner för hur man söker in, samt vanliga frågor och svar om hur det är att vara beväring.

– Om flickor ser bilder på andra tjejer i försvaret, så kanske de omedvetet börjar tycka att det är normalt, säger Westerholm.

Det finns ingen viss typ

På Instagram kan man ta del av tjejernas personliga berättelser om varför de valt att söka in.

– Det är just det jag själv skulle ha velat se - vad någon annan flicka tyckte om det.

De tio tjejerna som började samtidigt som Celinn hade alla väldigt olika bakgrund, ålder och motivering till varför de sökte sig till militären.

– Det finns ingen viss “typ” som passar i militären, utan det lämpar sig verkligen för alla som har vilja och intresse.

Westerholm tror att det finns en stor grupp kvinnor som kunde vara intresserade men som behöver mera information för att kunna fatta sitt beslut.

Många har tagit kontakt via sociala medier för att fråga om de lämpar sig för militären eller hur man klarar sig fysiskt och psykiskt.

– Det enda sättet att få veta är att testa. Om man märker att det inte alls är ens grej kan man avbryta.

Brist på info lockar ingen

Hon har fått positiv respons från Sverige och Norge via sociala medier, och inte minst från den egna brigaden. Det finns inget allmänt konto för Nylands brigad, vilket ger “tjejeriforsvaret” en dubbelroll som informell marknadsföringskanal.

Westerholm ser till att kontot uppdateras ungefär tre gånger i veckan. De flesta av bilderna har hon tagit själv, och på bilderna syns både killar och tjejer.

Under tiden för hennes eget uppbåd för ett och ett halvt år sedan fanns det ingen information på Nylands brigads hemsida specifikt för kvinnor. Det finns det i dag.

– Jag tror att försvaret skulle må jättebra av att ha så många olika slags åsikter och tankar som möjligt. Kvinnor och män tänker ändå olika och det behövs ett bredare perspektiv på saker och ting.

Westerholm tror inte att den nuvarande försvarsmodellen skulle fungera om militärtjänstgöringen var fullständigt frivillig för båda könen. Hon hänvisar till utvecklingen i Sverige.

– Men jag tycker å andra sidan att det är lite orättvist att det bara är killarna som måste göra någonting. Jag tycker det kunde finnas någonting motsvarande för kvinnor, att man antingen väljer militär- eller civiltjänst och på så sätt hjälper samhället.

Av de cirka 1500 beväringar som årligen utbildas vid Nylands brigad utgör endast en procent kvinnor.

Om man räknar ihop hela årets rekryter finns det för tillfället kring 30 kvinnliga beväringar i Dragsvik.

Hur är det att vara beväring i Drakan? - Spela upp på Arenan
Celinn Westerholm om att få information om hur kvinnor har det i försvaret - Spela upp på Arenan
Celinn Westerholm berättar hurdana kvinnor som gör frivillig militärtjänst - Spela upp på Arenan