Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta
Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta
"Den här grytan är fantastisk: snabb och enkel att tillaga, räcker för många och är dessutom väldigt god. I receptet ingår ägg, men de kan naturligtvis utelämnas."
Receptet är lånat från matbloggen (på finska) Sokrateen keittiössä.
Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.
Markku Nurminen
Ingredienser för 6 personer
- 3 morötter
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 2 paprikor (röd och gul)
- 2 msk olivolja
- 3 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 2 dl röda eller gröna linser
- 1 msk harissa (eller enligt smak)
- 200 g kikärter (blötlagda och kokta)
- salt och peppar
- 6 (ekologiska) ägg
- en handfull kalamataoliver
- färsk koriander
Gör så här
- Skala och tärna morötter, lök och paprika.
- Värm upp oljan i en ugnsfast gryta eller kastrull. Svetta grönsakerna i fem minuter, tillsätt sedan tomatpuré och harissasås enligt smak. Låt puttra en stund.
- Tillsätt tomatkross, linser, lite vatten, en nypa salt och peppar.
- Sjud utan lock försiktigt tills linserna är mogna och såsen börjar tjockna.
- Tillsätt till slut de kokta kikärterna, smaka och krydda efter behov.
- Gör sex gropar i den tjocka grönsaksgrytan och bryt ner ett ägg i varje grop.
- Lyft grytan i en 200 graders ugn och stek tills äggen är mogna.
Toppa grytan med kalamataoliver och hackad koriander och njut med alla sinnen!
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:
Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept
Nu är Strömsös kokbok Vegval färdig – ladda ner era bästa vegetariska vardagsrecept
Här får du ny inspiration till din vegerepertoar.
Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor
Den här versionen är dessutom glutenfri.
Femte veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Smakrik rotsakssoppa med röda linser
Min fyraårings favoritsoppa.
Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker
En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.
Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold
Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.
Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan
En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.
Fjärde veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Baka lökpaj med franska influenser
En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.
Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta
Proteinerna får du på köpet.
Gnocchi med gräslök och grönt tillbehör – ett bra alternativ till pasta – av inhemsk potatis
Här också i en glutenfri version.
Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa
Familjeklassiker i vegetarisk tappning.
Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott
Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.
Busenkla krämiga bönquesadillas – ett recept som överraskar
Klart på 15 minuter.
Tredje veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa
Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.
Pav Bhaji – läcker indisk street food
Mustig och billig gryta med lämplig hetta.
Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta
En vegetarisk klassiker!
Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad
Överraska dina vänner med en ny svamprätt.
Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost
"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.
Läckra glutenfria zucchinitortillas
Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.
Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)
"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.
Andra veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar
En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.
Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm
Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.
Första veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk
Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.
Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli
Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.
En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi
Lätt att laga till många, går även att göra till få.
Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng
Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.
Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter
Använd hela blomkålen på två nya sätt.
Säg hej då till sönderkokt brysselkål! – Strömsökocken visar vägen till en vegetarisk vardag
"Ingen behöver bli en militant vegan"
Strömsö behöver din hjälp – dela ditt bästa vegetariska vardagsrecept i kampanjen Vegval
Tillsammans gör vi en vegetarisk kokbok.
Läs också
-
Tredje veckomenyn – Vegval
29.9.2019 -
Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa
29.9.2019 -
Pav Bhaji – läcker indisk street food
29.9.2019
Diskussion om artikeln