Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta

Uppdaterad 04.10.2021 15:32.
Shakshouka i gryta
Bild: Yle/Matias Jungar

Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta

"Den här grytan är fantastisk: snabb och enkel att tillaga, räcker för många och är dessutom väldigt god. I receptet ingår ägg, men de kan naturligtvis utelämnas."

Receptet är lånat från matbloggen (på finska) Sokrateen keittiössä.

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

Markku Nurminen

Ingredienser för 6 personer

  • 3 morötter
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor (röd och gul)
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl röda eller gröna linser
  • 1 msk harissa (eller enligt smak)
  • 200 g kikärter (blötlagda och kokta)
  • salt och peppar
  • 6 (ekologiska) ägg
  • en handfull kalamataoliver
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Skala och tärna morötter, lök och paprika.
  2. Värm upp oljan i en ugnsfast gryta eller kastrull. Svetta grönsakerna i fem minuter, tillsätt sedan tomatpuré och harissasås enligt smak. Låt puttra en stund.
  3. Tillsätt tomatkross, linser, lite vatten, en nypa salt och peppar.
  4. Sjud utan lock försiktigt tills linserna är mogna och såsen börjar tjockna.
  5. Tillsätt till slut de kokta kikärterna, smaka och krydda efter behov.
  6. Gör sex gropar i den tjocka grönsaksgrytan och bryt ner ett ägg i varje grop.
  7. Lyft grytan i en 200 graders ugn och stek tills äggen är mogna.

Toppa grytan med kalamataoliver och hackad koriander och njut med alla sinnen!

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.