Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Situationen är lite sorglig" – Thomas Cooks konkurs påverkar Lapplandsturismen men konsekvenserna blir knappast allvarliga

Från 2019
Vinterlandskap i Lappland
Bildtext En betydande del av de brittiska turisterna till Lappland har anlitat researrangören Thomas Cook, som nu har gått i konkurs.
Bild: Marcus Rosenlund

Den brittiska researrangören Thomas Cooks konkurs kan få följder också för turismbranschen i Finland. Särskilt turismen till Lappland är i fokus.

Visit Rovaniemis vd Sanna Kärkkäinen som Yle Uutiset har talat med uppskattar att ungefär tio procent av de brittiska turisternas inkvarteringsdygn i Lappland har skett i Thomas Cooks regi.

Britterna har varit den största gruppen bland utländska turister i Lappland. Nästan 300 000 av totalt ungefär 1,5 miljoner utländska turister till Lappland ifjol kom från Storbritannien, skriver Yle Uutiset.

Situationen är lite sorglig, men den ska inte påverka vår verksamhet allvarligt

― Ari Vuorentausta, vd på hotellkedjan Lapland Hotels

Ari Vuorentausta, vd på hotellkedjan Lapland Hotels, tror ändå inte att Thomas Cooks konkurs kommer att få några allvarliga konskekvenser för hans kedja.

Enligt honom är Thomas Cook bland de fem största researrangörerna för resor till Lappland både på den brittiska och den franska marknaden.

- Alltså ganska stor, men inte den största och bara en av de här stora researrangörerna. Så det skulle inte ha några verkligt stora följder för vår verksamhet här i Lappland. Situationen är lite sorglig, men den ska inte påverka vår verksamhet allvarligt, säger Vuorentausta.

Någon fyller skorna

De brittiska turisterna kommer främst i december för att uppleva julen i Lappland, medan franska turister besöker Lappland under hela vinterns gång, berättar han.

- Sedan är det dessa aktiva upplevelser som vi erbjuder dem, som snöskotersafari, huskeysafari, rensafari och motsvarande.

Vuorentausta tror att det kommer att finnas en vilja inom branschen att fylla det gap som Thomas Cook nu lämnar efter sig.

Den bedömningen baserar han på hur det gick för ett par år sedan då flygbolaget Monarch Airlines gick i konkurs.

- Då Monarch gick i konkurs grundade de andra researrangörerna ny verksamhet på Monarchs grund och jag tror att någonting likadant kunde ske också denna gång.

Diskussion om artikeln