Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stor ändring till valet av årets idrottare – lag kan inte längre röstas fram och också antalet idrottare begränsas

Från 2019
Iivo Niskanen valdes till årets idrottare i Idrottsgalan
Bildtext Iivo Niskanen har valts till årets idrottare två år i rad.
Bild: Tomi Hänninen

Sportjournalisternas förbund meddelar att det görs ändringar i processen att välja fram årets idrottare. I fortsättningen kommer det inte att vara möjligt att rösta på ett lag. Samtidigt begränsas också antalet idrottare som kan väljas till "ungefär" 25 idrottare.

I maj meddelade Sportjournalisternas förbund att de inte kommer att öppna omröstningen för publiken. Då sade de ändå att det finns en möjlighet att begränsa antalet kandidater.

Nu har de beslutat att göra just det.

I fortsättningen röstas årets idrottare fram utgående från en topp-25 lista som förbundets utskott valt ut. På listan ska enligt förbundet "ungefär" 25 idrottare vara med varje år.

Idrottslag kommer samtidigt att uteslutas helt och kan inte väljas till årets idrottare framöver.

– Förra året var det totalt 104 idrottare eller lag som fick röster. Året före det var det 113. De finländska idrottarna klarar sig bra i mästerskap, men är det faktiskt så att vi har över hundra potentiella idrottare att premiera till årets idrottare, frågar sig förbundets ordförande Kari Linna enligt förbundets pressmeddelande.

Också valet av årets lag och årets tränare ändras. Från att tidigare ha röstat på en tränare och ett lag kommer samtliga att rösta fram en topp-3 från en lista på fem lag respektive fem tränare.

Det lag eller den tränare som placeras som etta i rangordningen får fem poäng, tvåan tre och trean ett poäng.

Källa: Sportjournalisternas förbund

Diskussion om artikeln