Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Puppe live: Vad gör citykaninerna i Esbo så här på hösten? Vi följer med dem i tre dygn

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Svenska Yle live: Puppe live 72 h citykaniner - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finns det så mycket citykaniner i Esbo som det påstås och vad sysslar de med så här på hösten? Vi har lagt tre kameror vid en lekstuga i södra Esbo på ett område där kaninerna enligt invånare har blivit lite för många.

I många invånargrupper på Facebook har Esbobor kommenterat att vildkaninerna, eller citykaninerna i folkmun, tycks ha blivit allt fler. Invånarna får också medhåll av Esbo stad.

Vi ville ta reda på om påståendet stämmer och vad vildkaninerna i så fall gör om dagarna.

Därför har vi placerat ut två kameror under en lekstuga och en utanför den. Platsen är på ett område där invånare tycker att kaninerna har blivit lite för många.

Tanken är att vi genom kamerorna får följa med kaninernas liv i tre hela dygn.

Bilden visas dygnet runt i sin helhet på Arenan. Direktsändningen startar på tisdag 24.9 kl 7.40 och avslutas på fredag 27.9 vid samma klockslag.

"Kaninerna äter mina plantor"

Minna Leithem är en av invånarna i södra Esbo som har ett citykaninproblem. Hon berättar att de har bott på hennes - och hela husbolagets - gård i några år.

- De tycker om att springa in under vår lekstuga eller terrass, säger hon.

Hon berättar att det som mest har rört sig om en kull på sex eller sju kaniner som har sprungit på hennes gård.

- De gräver gropar och hål i gårdsplanen som man trampar i, lämnar efter sig avföring på gården och äter upp plantor och växter, säger hon.

En brun husvägg med ett hål i stengrunden.
Bildtext Genom det här hålet i stenfoten tar sig kaninerna in under lekstugan.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

Större vildkaninsbestånd i Esbo

Hannele Vepsäläinen, som är planerare vid stadsteknikcentralens infrastrukturtjänster i Esbo, säger att mängden vildkaniner har ökat jämfört med året innan - men att staden inte har ett exakt antal att ange.

- I en restriktiv undersökning på hösten räknade vi antalet kaniner på ett visst område under en natt och enligt den har antalet vildkaniner ökat i Esbo, berättar Vepsäläinen.

Esbo stad får också dagligen emotta klagomål om vildkaniner av invånarna.

- Främst handlar det om att kaninerna angriper blommor och andra planterade växter, säger Vepsäläinen.

Staden hjälper invånarna med gallringen

Leithem säger sig ha försökt få hjälp av Esbo stad för att bli kvitt kaninerna - men fick inte den hjälp hon hoppades på.

- Staden registrerade min anmälan, men ville inte göra någonting åt det utan hänvisade i stället till privata skadedjursbekämpare, säger hon.

Men enligt Vepsäläinen vid stadsteknikcentralen hjälper staden till med att minska vildkaninsbeståndet - men gör det på allmänna platser och inte på privata gårdsplaner.

En kamera på en genomskinlig låda framför ett brunt staket.
Bildtext Om en kanin vågar sig framför kameran, så fastnar den garanterat på bild. Här en av våra tre kameror.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

Hon säger att staden också kan hjälpa invånare som vill bli av med vildkaniner på sin gård. Det finns ett par olika möjligheter.

- En person som har vildkaniner på sin privata gårdsplan och innehar en jaktlicens kan få låna fällor av staden, säger hon.

Staden kan också assistera invånare, som försöker få bort vildkaniner från sin gård, genom att fånga kaniner i närliggande områden.

Enligt Vepsäläinen tenderar vildkaniner att äta gräs på allmän mark men bygga bo på privata gårdsplaner.

- Om personen aktivt försöker bli av med kaninerna på sin egen gård, så kan staden fånga kaniner på allmänna platser med kaninförekomst i närheten och bygga en synergieffekt, säger hon.

Sedan jaktsäsongen inleddes i början av september har Esbo stad fångat omkring 150 vildkaniner.