Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uefa straffar tre länder för supportrars rasistiska beteende – tvingas spela kommande hemmamatch i EM-kvalet för tomma läktare

Från 2019
Vimpel med texten säg nej till rasism
Bildtext Uefa straffar länder vars supportrar agerat rasistiskt under EM-kvalmatcher i september.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I oktober fortsätter EM-kvalmatcherna i fotboll. Rumänien, Ungern och Slovakien får ändå spela sina hemmamatcher för tomma läktare. Det efter att Uefa tagit ett beslut att stänga dörrarna till matchen för publiken. Orsaken är supportrarnas rasistiska beteende under tidigare matcher. Alla tre lag har också fått böter.

Beslutet gäller hemmamatcherna som spelas i oktober. Slovakien möter då Wales den tionde, Ungern möter Azerbajdzjan den trettonde, och Rumänien gästas av Norge den femtonde.

Rumänien kan dessutom tvingas spela ytterligare en hemmamatch för tomma läktare under en prövotidsperiod på ett år.

Straffen har delats ut efter rasistiskt beteende av supportrar under kvalmatcher i september.

Rumänien fick totalt 83 000 euro böter efter matcherna mot Spanien och Malta. Utöver rasistiska utrop från läktarna hade supportrar också stormat planen.

Ungern fick dryga 67 000 euro böter och Slovakien 20 000 euro böter för inbördesmatchen i början av september.

Wales fotbollsförbund var ytterst besvikna över beslutet och har kontaktat Uefa direkt och bett om ett klargörande. Detta eftersom en stor skara av walesiska supporters, över 2000, redan köpt sina resor.

– Våra supportrar har ett utomordentligt rykte och förtjänar inte att straffas på samma sätt som den lilla skara supportrar vars beteende nu tillrättavisats av Uefa, skriver de i ett pressmeddelande.

Enligt förbundet ska det walesiska förbundet inte ha rätt att överklaga beslutet som också hindrar walesiska supportrar att se matchen på plats. Slovakien kan överklaga beslutet.

Det norska fotbollsförbundet skriver däremotatt de 200 norska supportrar som köpt biljetter till bortamatchen mot Rumänien har fått undantagstillstånd att använda dem. De får ändå inte sälja fler biljetter.

Källa: STT

Diskussion om artikeln