Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jessikka Aros bok om Putins troll - en åtalsskrift och en livförsäkring

Från 2019
Uppdaterad 24.09.2019 07:32.
Jessikka Aro under ett seminarium i Helsingfors den 7 december 2018.
Bildtext Jessikka Aro under ett seminarium i Helsingfors 2018.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Ett år har gått sedan Jessikka Aro fick rätt i Helsingfors tingsrätt. Men flera år av ärekränkning, mordhot och trakasserier har inte upphört efter domarna mot Ilja Janitskin och Johan Bäckman. Nu kommer hennes bok som berättar fler historier om Putins troll och det ryska informationskriget.

I september 2017 ansåg Jessikka Aro att hon måste fly från Finland.

Hennes hemland var inte världens tryggaste land för en journalist som avslöjade propaganda från ryska trollfabriker, finska MV-lehti och andra troll.

Det är där Yle-journalisten Jessikka Aros bok "Putinin trollit" (Putins troll) inleds. På drygt 400 sidor berättar hon om det hon har hittat om ryska propagandaoperationer, politisk vilseledning och lögner, över hela världen.

Jessikka Aros förlorade heder

Mycket låter fantasifullt och otroligt. Men berättelserna är noga utredda och verifierade. Det hindrar inte trollfabrikerna från att svartmåla och förtala Jessikka Aro och många andra journalister som försöker berätta historierna.

Boken beskriver plågsamt detaljerat många av de hot och trakasserier Jessikka Aro har råkat ut för de senaste åren.

Författaren återkommer många gånger till hur många miljoner klick MV-lehti har haft på nyheter om att hon är en ljugande, drogberoende, mentalsjuk prostituerad och dessutom NATO-mannekäng.

Some - psykologiskt massförstörelsevapen

De sociala medierna ger många möjligheter till påverkansoperationer. Folk följer det okritiskt. Innehållet kan vara upphetsande, skapa känslor och till och med beroende, skriver Jessikka Aro.

De sociala mediernas funktioner passar bra för internationella propagandaoperationer. Alla kan grunda ett billigt, eget konto.

- I de ryska politiska teknologisternas händer blev Facebook och Twitter psykologiska massförstörelsevapen, skriver Jessikka Aro.

Hon är bekymrad över att varken Twitter, Facebook eller Google gör något åt uppenbart olagliga hot och hån från falska konton på nätet.

Också företagens egna regler bryts, utan att de drabbade ens kan komma åt det.

En rysk trollfigur framför datorn på omslaget till Jessikka Aros bok.
Bildtext Omslaget till Jessikka Aros bok om ryska "troll"
Bild: Johnny Kniga

Uttröttningskamp för att få tystnad

Angreppen mot Aro har en enda målsättning, skriver hon själv. Man vill åstadkomma en psykisk utmattning, så hennes kritik och avslöjanden ska tystna.

Angreppen är inga spontana folkaktioner, utan organiserade och maskinerade, misstänker hon. Andra journalister som har valt att upphöra med sina granskningar har sluppit undan.

Jessikka Aro försökte den andra vägen; att gå till botten med historien. Det gjorde hon av högaktning för det journalistiska jobbet som hon älskar, och sitt fosterland.

Boken återkommer många gånger till den totala kollisionen mellan västerländsk kritisk journalistik och de ryska försöken att tysta all kritik, också utomlands.

Många av de sovjetiska metoderna om att tysta oliktänkande verkar vara i bruk igen.

"Hot mot yttrandefrihet och nationell säkerhet"

Boken redogör noga för upptäckter och hot. Vid sidan av Jessikka Aros eget fall behandlas ett tiotal andra berättelser om folk som har sökt sanningen om de ryska propagandaoperationerna.

Den ryska desinformation på sociala medier hotar medborgardiskussionen och den nationella säkerheten i många länder.

Aro varnar för Kremls försök att justera det politiska klimatet i en gynnsammare riktning.

Hon räknar upp flera angrepp från de ryska trollen på sociala medier. Det amerikanska presidentvalet angreps 2016. Storbritanniens utgång ur EU påskyndades. De katalanska självständighetssträvandena gentemot Spanien gavs fart. Våldsamheter blossade upp bland de gula västarna i Frankrike.

trump och Putin - Presskonferens
Bildtext Den berömda presskonferensen i Helsingfors där president Trump meddelade at han tror mer på Putin än sitt lands säkerhetstjänst.
Bild: EPA

Personliga hot

Boken blir en detaljerad åtalsskrift - och på ett sätt också en livförsäkring. Det är ju ingen vits att ta livet av en journalist som redan har berättat allt hon vet.

Men Jessikka Aro berättar om mordhot på löpande band, där man också fantiserar om att hon bör bestraffas för sina handlingar. Så landsflykten måste kanske fortsätta.

I dag är Jessikka Aro i Helsingfors för att presentera boken om det ryska informationskriget. Och den presentationen sker med stränga säkerhetsarrangemang.

Boken presenterar berättelser om många drabbade journalister och sanningssökare. I Ryssland är det många journalister som har dödats i tjänsten.

Rysslands största framgång i USA - och Finland?

Jessikka Aros bok är färsk. Den slutar i USA med Robert Muellers utredning som inte gav något entydigt svar om Donald Trumps eventuella olagliga samröre med Ryssland.

Men det kan anses bevisat att olika desinformationskampanjer påverkade väljare i flera delstater, vilket tippade över till Trumps favör.

I hemlandet noterar hon de senaste vändningarna med Johan Bäckman och Ilja Janitskin, som båda dömdes till fängelsestraff, för bland annat ärekränkning mot henne.

Men angreppen på Jessikka Aro upphörde ju inte. Hon noterar att oroväckande många finländare verkar hjärntvättade.

De tror att det är normal yttrandefrihet att förnedra andra människor på basen av falska artiklar i MV-lehti. Nya rättegångar väntar.

Aro noterar att den finländska nya regeringen planerar åtgärder mot hatprat. Det skulle det knappast ha blivit med sannfinländarna, misstänker hon.

Ett förändrat liv

Jessikka Aro är stolt över att ha fått vittna om sina erfarenheter i den amerikanska kongressen. Men hon fick inte den amerikanska yttrandefrihetsmedalj som redan hade kungjorts, tydligen på grund av sin kritik mot president Trump.

På det privata planet noterar hon att hon har fått ett helt förändrat liv som inget i hennes tidigare karriär vid Yle hade förberett henne på.

Hon har inte kunnat skaffa barn och bilda familj, vilket ingick i planerna då det hela började för fem år sedan.

Däremot är hon stolt över att ha fått möta nya familjemedlemmar, det vill säga de andra huvudpersonerna i hennes bok. De som har offrat sig själva för de andra, för mänskliga rättigheter och friheten.

Diskussion om artikeln