Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Uppdaterad 04.10.2021 14:43.
Gazpacho i små glas
Bild: Yle/Matias Jungar

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

"Den här soppan är bara så god. Den håller några dagar i kylskåpet om satsen är för stor, men man kan faktiskt också frysa in den.

Receptet finns i en kokbok som jag köpte i Spanien och som placerar den här gazpachon i Andalusien. Ett perfekt sätt att ta vara på tomater som kanske inte är helt släta och felfria. Man kan också skålla och frysa in hackade tomater för senare bruk."

Harriet Tuominen

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

Ingredienser

  • 1 kg stora mogna tomater
  • 2 skivor bröd, fullkorn (Behåll kanterna!)
  • 1 grön paprika
  • 1/2 gurka
  • 1/2 lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • ¼-½ tsk malen spiskummin (eller mer enligt smak)
  • 5 msk vinäger eller citronsaft
  • 1/4 - 1/2 l vatten

Gör så här

  1. Lägg brödet i blöt i lite vatten.
  2. Skålla tomaterna - skär ett kryss på toppen och lägg några sekunder i kokande vatten så kan skalet dras av - och skär i bitar.
  3. Ansa resten av grönsakerna och skär i bitar.
  4. Krama ur brödet. Kör i matberedare till smågrynig konsistens.
  5. Tillsätt salt, mortlad spiskummin, olja och vinäger. Kör så att allt blandas. Eventuellt behöver man köra ingredienserna i två omgångar, beroende på hur stor matberedaren är.
  6. Smaka av (snåla inte med mängden spiskummin).

Den som önskar en tunnare soppa slår i vatten efter behov, men soppan är god som den är. Låt den stå kallt några timmar innan den serveras.

Som tillbehör kan man servera hackad tomat, gurka, paprika, rostade brödtärningar med mera, men soppan klarar sig också bra som den är.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.