Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Från 2019
Uppdaterad 04.10.2021 14:43.

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

"Den här soppan är bara så god. Den håller några dagar i kylskåpet om satsen är för stor, men man kan faktiskt också frysa in den.

Receptet finns i en kokbok som jag köpte i Spanien och som placerar den här gazpachon i Andalusien. Ett perfekt sätt att ta vara på tomater som kanske inte är helt släta och felfria. Man kan också skålla och frysa in hackade tomater för senare bruk."

Harriet Tuominen

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

Ingredienser

  • 1 kg stora mogna tomater

  • 2 skivor bröd, fullkorn (Behåll kanterna!)

  • 1 grön paprika

  • 1/2 gurka

  • 1/2 lök

  • 2 klyftor vitlök

  • 4 msk olivolja

  • 2 tsk salt

  • ¼-½ tsk malen spiskummin (eller mer enligt smak)

  • 5 msk vinäger eller citronsaft

  • 1/4 - 1/2 l vatten

Ingredienser till gazpacho på ett träfat
Bild: Yle/Matias Jungar

Gör så här

  1. Lägg brödet i blöt i lite vatten.

  2. Skålla tomaterna - skär ett kryss på toppen och lägg några sekunder i kokande vatten så kan skalet dras av - och skär i bitar.

  3. Ansa resten av grönsakerna och skär i bitar.

  4. Krama ur brödet. Kör i matberedare till smågrynig konsistens.

  5. Tillsätt salt, mortlad spiskummin, olja och vinäger. Kör så att allt blandas. Eventuellt behöver man köra ingredienserna i två omgångar, beroende på hur stor matberedaren är.

  6. Smaka av (snåla inte med mängden spiskummin).

Den som önskar en tunnare soppa slår i vatten efter behov, men soppan är god som den är. Låt den stå kallt några timmar innan den serveras.

Som tillbehör kan man servera hackad tomat, gurka, paprika, rostade brödtärningar med mera, men soppan klarar sig också bra som den är.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept