EU-domstol: Rätten att bli bortglömd är inte global – Google behöver inte radera sökresultat utanför EU
Rätten att bli bortglömd, det vill säga att sökmotorer måste radera vissa sökresultat om dig själv gäller endast inom EU och inte globalt. Det har EU:s högsta domstol slagit fast i ett fall som anses prejudicerande mellan Google och franska dataskyddsmyndigheten.
Rätten att bli bortglömd finns skriven i EU:s dataskyddsförordning GDPR och den innebär att sökmotorer måste ta bort känsliga, felaktiga eller föråldrad information.
Det som Google och de franska dataskyddsmyndigheterna har tvistat om är ifall den här rätten ska gälla globalt. Google fick rätt i domstolen, och därmed behöver sökresultat raderas bara inom EU.
Ifall de franska myndigheterna skulle ha fått rätt i domstolen skulle det ha kunnat drabba förhållandet mellan USA och EU. USA:s president Donald Trump har ansett att EU blandar sig i USA:s ärenden då EU reglerar de amerikanska internetjättarna som Google och Facebook.
Google är ändå nöjd med domstolens beslut.
– Det är bra att domstolen höll med vårt argument, säger juristen Peter Fleischer som representerade Google.
Enligt Fleischer har Google jobbat för att "hitta en rimlig balans mellan människors rätt till information och privatliv".
Fallet har ansetts prejudicerande i fråga om lokala bestämmelser kan tolkas och utvidgas så att de gäller globalt. Det har funnits en rädsla att ifall de lokala bestämmelserna skulle gälla globalt kunde det öka censuren på nätet i till exempel Ryssland och Kina.
Källa: AFP, Yle