Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad
Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad
En råvara i högsäsong och en intressant framtidsgröda, hampa, blir smakbärare i denna delikata svamppuff. Vill du ha variation i svamprepertoaren får du den här.
Anders Samuelsson
Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade in era bästa vegetariska vardagsrecept i en digital kokbok som du kan ladda ner gratis. Det här är ett av vår kock Anders Samuelssons bidrag till boken.
Ingredienser
- 1 msk olja olivolja
- 1 purjolök, fint hackad
- 300 g svamp (t.ex. skogssvamp/shiitake/portabello) finhackad
- 1 knippe/kruka dill, hackad
- 1 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 1 dl växtmjölk
- 1 dl manchegoost, riven
- salt och peppar
Till paneringen:
- 2 ägg, lätt vispade
- 1,5 dl hampafrön och sesamfrön grovt mixade
Gör så här
- Hetta upp oljan i en panna. Fräs lök och svamp i ca 5 minuter.
- Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt smöret låt smälta, gå ner med mjölet och därefter sojamjölken under omrörning tills det tjocknat.
- Rör ner den rivna osten, dillen och smaka av med salt och peppar. Häll över i en skål och kyl ner.
- Forma till små biffar och doppa i äggsmeten. Panera med hampa- och sesamfrön och stek på medelvärme.
Smaksatt yoghurt
- 1 st citron saft och cest
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1/2 dl tahini
- 1 vitlöksklyfta
- salt och peppar
Servera med en rejäl grönsallad.
Tips! Hyvla gärna t.ex. betor, morot eller fänkål tunt över grönsalladen. Det ger mera struktur till salladen.
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:
Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept
Nu är Strömsös kokbok Vegval färdig – ladda ner era bästa vegetariska vardagsrecept
Här får du ny inspiration till din vegerepertoar.
Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor
Den här versionen är dessutom glutenfri.
Femte veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Smakrik rotsakssoppa med röda linser
Min fyraårings favoritsoppa.
Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker
En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.
Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold
Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.
Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan
En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.
Fjärde veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Baka lökpaj med franska influenser
En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.
Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta
Proteinerna får du på köpet.
Gnocchi med gräslök och grönt tillbehör – ett bra alternativ till pasta – av inhemsk potatis
Här också i en glutenfri version.
Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa
Familjeklassiker i vegetarisk tappning.
Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott
Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.
Busenkla krämiga bönquesadillas – ett recept som överraskar
Klart på 15 minuter.
Tredje veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa
Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.
Pav Bhaji – läcker indisk street food
Mustig och billig gryta med lämplig hetta.
Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta
En vegetarisk klassiker!
Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad
Överraska dina vänner med en ny svamprätt.
Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost
"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.
Läckra glutenfria zucchinitortillas
Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.
Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)
"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.
Andra veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar
En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.
Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm
Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.
Första veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk
Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.
Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli
Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.
En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi
Lätt att laga till många, går även att göra till få.
Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng
Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.
Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter
Använd hela blomkålen på två nya sätt.
Säg hej då till sönderkokt brysselkål! – Strömsökocken visar vägen till en vegetarisk vardag
"Ingen behöver bli en militant vegan"
Strömsö behöver din hjälp – dela ditt bästa vegetariska vardagsrecept i kampanjen Vegval
Tillsammans gör vi en vegetarisk kokbok.
Läs också
-
Tredje veckomenyn – Vegval
29.9.2019 -
Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa
29.9.2019 -
Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta
29.9.2019 -
Pav Bhaji – läcker indisk street food
29.9.2019
Diskussion om artikeln