Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jussi Jokinen stängs av i åtta matcher för huvudtacklingen – Kärpät-tränaren Manner kritiserar domen: ”Han är allt annat än kriminell”

Från 2019
Uppdaterad 24.09.2019 19:09.
Jussi Jokinen.
Bildtext Jussi Jokinen.
Bild: All Over Press

Kärpät får klara sig utan Jussi Jokinen de åtta kommande ishockeyligamatcherna. NHL-veteranen straffades hårt för huvudtacklingen på JYP:s Julius Nättinen – något som Jokinens tränare Mikko Manner inte har förståelse för.

Det var på lördagen då Kärpät mötte JYP på bortais som Jussi Jokinen tappade fattningen. Jokinen tacklade Julius Nättinen rakt i huvudet och åkte på ett matchstraff.

Nu har ishockeyligans disciplinära delegation dömt Jokinen till en åtta matcher lång avstängning.

– Vi anser att Jokinen medvetet riktat tacklingen mot motståndarens huvud och således orsakat en kraftfull kontakt med huvudet, skriver ishockeyligan och tillägger att fjolårets en match långa avstängning också gjorde straffet hårdare.

Jokinen är spelduglig igen den 23.10 då Kärpät står värd för Pelicans i Uleåborg.

Men från Kärpäts sida har man ingen förståelse för domen.

– Det var inte vad vi väntade oss, medger Mikko Manner för Yle.

– Men man måste bara gå vidare. Som tränare står jag alltid vid spelarnas sida, och personligen skriver jag inte heller under ligans tolkning av situationen. Han gjorde det verkligen inte på flit, fortsätter han.

"Utmanande situationer att ta ställning till"

Enligt Manner var det viktigaste att Nättinen inte skadade sig i situationen.

– Förhoppningsvis tolkar människor inte den här domen som att Jussi skulle vara någon kriminell. Han är allt annat än det, säger Manner.

Huvudtacklingar har varit ett hett diskussionsämne också i år i ishockeyligan. Tidigare hann ligan dela ut en sex matcher lång avstängning till HIFK:s Ville Varakas.

KooKoos Kim Strömberg också likaså på lördagen på ett matchstraff för huvudtackling, men där ansåg ligan att det handlade om en olycksartad krock med KalPas Aleksi Klemetti.

Senare på tisdagen meddelade ligan att HPK:s Arto Laatikainen stängts av i sex matcher för sin tackling på HIFK:s Micke-Max Åsten.

– Det handlar om utmanande situationer att ta ställning till, säger Manner.

För Kärpäts del väntar den första matchen utan Jokinen redan i kväll, då laget gästar Tappara i Tammerfors.

– Vi är vana vid att stänga ut allt irrelevant från förberedelserna. Vi fokuserar 100 procent på att förbereda oss på matchen, säger Manner.

Artikeln uppdaterad efter beskedet om Arto Laatikainen.