Stora informationsluckor om Svenskfinland på Wikipedia – fonderna storsatsar på att få det svenska i Finland att synas
På svenska Wikipedia finns bara några få stycken om den finlandssvenske filosofen Georg Henrik von Wright, medan den finska sidan både presenterar han liv och hans filosofi. På svenska får Palestinaforskaren Hilma Granqvist bara två rader, och Muminkaraktären Stinky har ingen egen svenskspråkig Wikipediasida över huvud taget.
Flera artiklar om finlandssvenska personer, orter och fenomen är bristfälliga eller saknas helt och hållet på det svenska Wikipedia. Det nystartade projektet Fredrika har i uppdrag att lappa till kunskapsluckor som dessa.
– Det är väldigt ofta så att det svenska i Finland är bättre presenterat på finska Wikipedia – och inget ont i det, men inte kan vi lämna det svenska vind för våg, säger Kaj Arnö, initiativtagare till projektet och ordförande för föreningen Projekt Fredrika.
Bättre info både på svenska och på andra språk
Idén föddes då Arnö ville leta upp information om konstnärerna till två tavlor han ärvt, men bara hittade information på finska Wikipedia.
– Det fick bägaren att rinna över. Jag hade redan tidigare lagt märke till att det är knapert ställt med hur det svenska i Finland presenteras på Wikipedia och det här fick mig att tänka att någon måste göra något, säger Arnö.
Genom att använda en robot har projektet redan editerat flera tusen Wikipedia-artiklar maskinellt. Man har till exempel klassificerat skärgårdshavets öar så att de inte bara hör i en enda klump utan listas enligt område.
– Wikipedia är en av världens mest använda informationskällor. Vi vill att det svenska i Finland syns tydligare här – både på svenska och på andra språk, säger Lina Winqvist, innehållschef för Projekt Fredrika.
100 000 euros finansiering
Förutom att lägga till information och granska att den information som redan finns är korrekt är ett mål också att se till att mer källmaterial är tillgängligt på Wikimedia Commons, och att Wikidata är uppdaterat när det gäller det svenska i Finland.
En annan del av projektet är att uppmuntra finlandssvenska föreningar, organisationer och eldsjälar att bidra till innehållet.
Svenska kulturfonden har beviljat föreningen Projekt Fredrika ett bidrag på 50 000 euro. Föreningen Konstsamfundet bidrar med 30 000 euro och Svenska folkskolans vänner med 20 000 euro.