Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Isnäsbor kompenseras inte för svart kranvatten - inga klagomål om vattenkvaliteten efter att ledningarna spolades

Från 2019
Vattenrör spolas i Isnäs.
Bildtext Vattennätet i Isnäs spolades i mitten av augusti. Efter det har Lovisa vatten inte fått in några klagomål om vattenkvaliteten.
Bild: Yle / Lone Widestam

Isnäsborna ska inte kompenseras för det svarta och grumliga kranvattnet. Det beslutade Affärsverket Lovisa vattens direktion på tisdagen.

Flera hushåll i Isnäs har lidit av svart kranvatten i nästan två år. Tidvis har vattnet varit klart, tidvis har familjerna varit tvungna att kånka hem dricksvatten från butiken.

Lovisa vatten har fått in endast en ansökan om kompensation för Isnäsvattnet.

- Det var ett enhälligt beslut att inte gå med på det eftersom den ursprungliga orsaken är från mycket långt tillbaka då det fanns ett vattentag som vi inte alls har tagit vatten ifrån, säger Nils Vainio som är ordförande i direktionen för Affärsverket Lovisa vatten.

Två glas med svart och klart vatten.
Bildtext Isnäsvattnet var tidvis riktigt svart.
Bild: Yle / Lone Widestam

Man anser alltså att orsaken till problemet uppstod redan före Affärsverket Lovisa vatten började ha hand om vattenförsörjningen i Isnäs.

Vainio berättar att järn och mangan följde med vattnet från det gamla vattentaget och samlades i vattenledningen, i en svacka under Pernåviken.

Ändringar i vattentrycket, till exempel då elen kommer tillbaka efter elavbrott, gjorde så att orenheterna virvlade upp och sögs med i vattnet till Isnäshushållen.

Ingen kompensering

- Vi vet att det finns många, många som har haft samma problem men bara en har ansökt om kompensering. Därför beslöt vi att inte betala åt den här ena, för då har vi sedan flera hundra andra som söker kompensering, säger Vainio.

Är det så att man inte har råd att betala ut så mycket pengar?

- Det här är en fråga för sig. Klart det att beroende på hur stora summor det skulle vara frågan om, så kan det bli aktuellt att man inte skulle ha råd. Vi tyckte att för att det skulle vara så rätt som möjligt för alla så går vi inte nu med på den här ena ansökan, säger Vainio.

Kan man inte tänka sig att det skulle vara rättvist att den som har bemödat sig om att ansöka skulle få kompensering?

- Det går säkert att fundera på många olika sätt men det här var vårt beslut den här gången. Om den ifrågavarande personen eller familjen tycker att det är fel så går det att besvära sig om beslutet och då tar vi naturligtvis det till behandling på nytt, säger Vainio.

Vainio är nöjd över att man har fått vetskap om problemet så att man har kunnat åtgärda det.

- Efter spolningarna har vi inte fått ett enda meddelande om att det skulle ha varit orenheter i vattnet, säger Vainio.

Vattenlinjen som går under Pernålinjen spolades i mitten av augusti. Man har utfört spolningar också på andra ställen för att säkert få bort alla orenheter.

Diskussion om artikeln