Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Danska designmöbler i Lappträsk bibliotek är i farozonen: ”Frågan väcker helt förståeligt starka reaktioner”

Från 2019
Tiina Heikka sitter i en designfåtölj.
Bildtext Kommundirektör Tiina Heikka tycker att Jørn Utzons fåtölj är jättefin.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I ett invånarinitiativ kräver 25 Lappträskbor att de danska gåvomöblerna bevaras i biblioteket.

Inne i det lite nötta men mysiga biblioteket är de omtalade danska designmöblerna utplacerade lite här och där. Det så kallade danska rummet finns inte längre.

Kommundirektör Tiina Heikka sjunker ner i en röd, inbjudande fåtölj från Danmark.

- Det danska rummet är numera bibliotekets barnhörna. På uppmaning av fullmäktige har vi börjat satsa mer på barn, säger hon. Det behövs nu mera rum för barnlitteratur.

Lappträsk fick möblerna - bland annat stolar, fåtöljer och lampor - i donation av den dåvarande vänorten Allerød 1969. För designen svarar kända arkitektnamn som Arne Jacobsen, Henning Jensen och Torben Valeur.

Barnavdelning i bibliotek.
Bildtext Det danska rummet har blivit barnavdelning.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Fåtöljen Tiina Heikka sitter i är designad av Jørn Utzon, som bland annat har ritat det kännspaka operahuset i Sydney.

Då biblioteket förnyas vill bildningssektorn nu göra sig av med möblerna. Frågan behandlas av bildningsnämnden på onsdag.

- Tillsammans med bildningsdirektören Pia Aaltonen har vi kommit fram till att det kanske är bäst att frågan om möblernas framtid förs vidare till kommunstyrelsen, säger Tiina Heikka.

Danska rummet var en pärla

En orsak till att frågan om möbeldonationens framtid kräver beslut på en högre nivå är det invånarinitiativ som har lämnats in av 25 Lappträskbor.

I sitt initiativ betonar invånarna att kommunen bör ta hand om det värdefulla kulturarvet som designmöblerna utgör bättre och att de också i framtiden ska finnas i biblioteket i sin helhet.

- På nätet läste vi att bildningsnämnden ska behandla frågan om att flytta eller göra sig av med möblerna. Då fick vi förstås någonslags panik. Vi kan inte godkänna att man möjligen tänker göra sig av med ett sådant här kulturarv, säger Helena Ek som är en av initiativtagarna.

Helst av allt skulle hon förstås se att möblerna får stanna i biblioteket och att de åter skulle få utgöra ett danskt rum.

- Man skulle kunna sätta sig där för att läsa eller njuta av musik. Det danska rummet var en pärla, säger Ek.

Röd stol i bibliotek.
Bildtext En klassiker. Stolen Svanen formgiven av Arne Jacobsen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Kommundirektör Tiina Heikka säger att hon är glad över att så många Lappträskbor engagerar sig i möbelfrågan.

- Själv tycker jag det skulle vara bäst att möbeldonationen inte splittrades, men möblerna behöver mycket plats och frågan är om vi hittar ett nytt ställe för dem i Lappträsk där man också kan njuta av dem.

Också Helena Ek tycker att det är viktigt att möblerna finns på ett ställe och till kommuninvånarnas förfogande. Hon tycker att möblerna skulle rymmas riktigt bra i biblioteket om man bara möblerade om lite.

- Det är en viljefråga, säger Ek.

Personalen i kläm

Det starka engagemanget för de danska möblerna har enligt Tiina Heikka lett till att bibliotekspersonalen oskyldigt har fått stå i kläm och också blivit osakligt bemötta.

- Frågan väcker helt förståeligt starka reaktioner. Jag hoppas ändå på arbetsro för dem som jobbar i biblioteket. Nu är det alltför många som vill diskutera möbelfrågan med dem.

Under hösten förnyas biblioteket på många sätt. Förutom en ny barnavdelning får biblioteket en helt ny lättillgänglig ingång samt en ny väg som leder ända fram till den stora träbyggnaden.

Röd fåtölj i bibliotek.
Bildtext Också den stora trasdockan är från Danmark.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

25.9.2019 Föräldrar: ”Lovisa svek sitt löfte om att freda byskolorna i 10 år”

22:57

Diskussion om artikeln