Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Försvarsminister Kaikkonen besökte Raumovarvet – imponerades av expertisen på varvet

Från 2019
Antti Kaikkonen ser sig runt på varvet med vd Jyrki Heinimaa och representanter för försvarsmakten.
Bildtext Antti Kaikkonen ser sig runt på varvet med vd Jyrki Heinimaa och representanter för försvarsmakten.
Bild: RMC

Försvarsminister Antti Kaikkonen besökte på torsdag Raumovarvet Raumo Marine Constructions (RMC) tillsammans med representanter för försvarsmakten.

Kaikkonen bekantade sig med aktuella projekt på varvet, där man som bäst färdigställer ett fartyg för rederiet Tallink, samt snart ska inleda bygget av den nya Kvarkenfärjan.

Men försvarsministern ville också besöka varvet, som under kommande år ska leverera fyra nya lätta örlogsfartyg, så kallade korvetter till marinen.

Projektet Flottilj 2020 godkändes av regeringen förra veckan och försvarsministern är mycket glad över kontraktet.

- Med tanke på försörjningsberedskapen är det mycket viktigt att fartygen byggs i Finland. Hallarna vid Raumovarvet är mycket övertygande och där finns också den kunskap som behövs i den här typen av krävande uppdrag.

Jyrki Heinimaa och Antti Kaikkonen samtalar under varvsbesöket.
Bildtext Jyrki Heinimaa och Antti Kaikkonen.
Bild: RMC

En framgångssaga

Affärens värde uppgår till nästan 700 miljoner euro. Planeringen av fartygen pågår och det första fartyget börjar byggas 2022. Det sista fartyget byggs 2026 och försvarsmakten kan ta i bruk fartygen 2028.

Hela projektet uppskattas ha en sysselsättande effekt på cirka 3 600 årsverken.

- Vår affärsmodell grundar sig på nätverk. I våra projekt finns hundratals företag, vars nätverk RMC styr, övervakar och leder. Den inhemska andelen av våra projekt överstiger 80 procent, vilket är exceptionellt i finska exportindustri. Flottilj 2020-projektet sysselsätter tusentals inom vårt nätverk, säger RMC:s vd Jyrki Heinimaa.

Orderstocken vid Raumovarvet har vuxit flerfalt och överstiger en miljard euro. Bolaget går på vinst och tillväxten är stark.

-Vi har på fem år vuxit från ett litet startupföretag till en av Finlands ledande expertorganisationer inom marinindustrin. Med beställningen från försvarsmakten och de affärer som gjort i år har vår orderstock vuxit med 30 000 procent, berättar Heinimaa.

Raumo Marine Constructions och försvarsmakten skriver under kontraktet om de fyra korvetterna på torsdag.

Diskussion om artikeln